Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ihracat pazarlarını geliştirmek isteyen Ankara firmalarına verilen dış ticaret seminerleri başladı.

Ankara’nın dış ticaret potansiyelinin harekete geçirilmesi amacı ile Ankara Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen dış ticaret seminerleri başladı. Seminerler ile Ankara’da faaliyet gösteren işletmelerin küresel rekabet güçlerinin artırılması, insan kaynakları gelişiminin desteklenmesi ve özellikle Ankara’nın ihracat kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. Konusunda uzman ve deneyimli eğitmenler tarafından gerçekleştirilen seminerlerin içeriği, dış ticaret esasları ile ilgili farkındalık oluşturmayı, temel düzeyde teorik ve uygulamalı bilgi ve beceri kazandırmayı hedefliyor.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Ajans olarak Ankara’nın dış ticaret hacminin geliştirilmesini çok önemsediklerini dile getirdi. “Ülkemiz 2023 hedeflerinde 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ortaya koymuş durumda" diyen Şayık, burada herkesin üstüne büyük görevler düştüğünü ve Kalkınma Ajansı olarak da bu hedefe ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi. Ajansın geçtiğimiz yıllarda düzenlediği dış ticaret eğitimlerinden 450 kişinin faydalanarak belgelerini aldığını belirten Şayık, 2014 güz döneminde de ortalama 200 kişinin daha eğitimlere katılmasını öngördüklerini dile getirdi.

Ücretsiz olarak verilen seminerler, iki hafta sonu dönemini kapsayacak şekilde planlanan eğitim ve 22 saatlik bir çalışma paketini içeriyor. Seminerde ele alınacak konu başlıkları ise şöyle:

“İhracata açılmak için gereken asgari koşullar, ihracat mevzuatı ve mevzuatın püf noktaları, ihracat işlemleri için gereken belge ve sertifikalandırma sistematiği, ihracat alacaklarının güvenli tahsili yöntemleri ve bankacılık işlemleri, EXW, FOB, CFR, CIF, DDU ve tüm INCOTERMSklozları ile sigorta işlemleri, uygulamalı dış ticaret sözleşmeleri, ihracatı teşvik sistemi.”