Evcil hayvan ticaretinde zorunlu sertifika dönemi başlıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılıp sertifika almayan pet-shop sahiplerine ruhsat verilmeyecek, alınmış ruhsat varsa iptal edilecek. Büyükşehir, bu amaçla 1-5 Aralık tarihleri arasında Ankara’daki ev ve süs hayvanı satıcıları ile yerel hayvan görevlileri için eğitim programı düzenleyecek.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, ev ve süs hayvanı satan dükkan (pet-shop) sahiplerine ruhsat alabilmeleri için eğitim sertifikası zorunluluğu getirdi. Evcil hayvan ticaretine sertifika zorunluluğu gelmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi Meclisi de Ankara’daki pet-shop sahipleri ve Ankaralı yerel hayvan görevlileri için eğitim programları düzenleyip, özel sertifika verilmesi kararını almıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nca düzenlenecek sertifika eğitim programında Ankara’daki ev ve süs hayvanı satıcıları pet-shop sahiplerine 24 saatlik, yerel hayvan görevlilerine ise 13 saatlik teorik eğitim verilecek. Her iki gruba da verilecek eğitim programında katılımcılara konu ile ilgili yasa ve yönetmelikler, ruhsat koşulları ve kayıt sistemi, yasaklı ırk ve türlerin tanıtımı, hayvanlarda ilk yardım, hayvanlarda bakım ve beslenme, hayvan refahı, hayvan davranışları, hayvan ekolojisi ve pet-shoplarda barınak ve bina düzeni ile ilgili konular anlatılacak. Eğitim programının tamamlanmasının ardından pet-shop sahiplerine sertifika verilecek. Sertifika sahibi olmayan pet-shop sahipleri ruhsat alamayacak, daha önce almış olsalar dahi ruhsatları iptal edilecek.

Yerel hayvan görevlileri ise kurs sonunda girecekleri sınavda başarılı olmaları halinde alacakları belge ile yetki sahibi olacaklar. Yetki sahibi olan yerel hayvan görevlileri, görev yaptıkları dernek, vakıf ve benzeri sivil toplum kuruluşları adına kamu kurumları ve belediyelere resmi şikayetlerde bulunabilecekler, dilek ve talepte bulunma yetkisi taşıyacaklar. Ev ve süs hayvanları satış yeri eğitimine katılacaklardan istenilen belgeler şöyle:

"Nüfus sureti (Nüfus kağıdının önlü arkalı fotokopisi), ikametgah belgesi, 4 adet fotoğraf, eğitim durumlarını gösterir belge, şirketler için ticaret sicil gazetesi, ruhsatlı pet-shoplar için Tarım Bakanlığı tarafından verilen ruhsat fotokopisi, veteriner hekimle yapılan anlaşma metninin noter tasdikli örneği, Ankara Büyükşehir Belediyesi veznesine yatırılan 150 TL’nin makbuzu.”

Yerel hayvan görevlisi eğitimine katılacaklardan istenilen belgeler ise şöyle:

"4 adet fotoğraf, eğitim belgesi (en az lise mezunu olmak şart), ikametgah belgesi, nüfus sureti (30 yaşını doldurmuş ve TC vatandaşı olmak), hayvan koruma derneklerine veya vakıflarına üye olduklarına dair belge, bilgi formu, sabıka kaydı (Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak)”

Kayıt için başvurular Hipodrom Caddesi No:5 teki Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nın 9. katında bulunan Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na yapılacak. Eğitim programı ise 1-5 Aralık tarihlerinde Belediye Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Eğitim programının sertifika zorunluluğu dışında da önem taşıdığına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Veteriner Şube Müdürü Abdullah Köse, pet-shoplarda satışa sunulan ev ve süs hayvanlarının can taşıdığını, sektörde çalışanların satış öncesi hayvanların yaşamından, bakımına her türlü konforundan sorumlu olduğunu vurguladı. Eğitim programı sonrasında sertifika denetimlerinin başlatılacağına dikkat çeken Köse, ruhsat sahibi olsalar bile sertifikası bulunmayan pet-shopların ruhsatlarının iptali için gerekli yasal işlemlerin yapılacağını söyleyerek, pet-shop sahiplerini ve pet-shop açmayı planlayan girişimcileri açılacak kursa katılmaya davet etti.