Hizmetlerinin odağına insanı koyan Keçiören Belediyesi, depremden trafik kazalarına kadar her türlü afet şartlarında da vatandaşların yanında olacak. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak tarafından tasarlanan Arama-Kurtarma (AKUT) Aracı, zor günlerinde vatandaşların yardımına koşacak.

Türkiye’de kendisine özel Arama-Kurtarma Aracı bulunan ilk belediye olan Keçiören Belediyesi, 12 kişilik kurtarma timini taşıyan AKUT aracıyla vatandaşlara hizmet verecek. Her türlü afet şartlarına uygun olarak tasarlanan AKUT aracı iki ayrı kısımdan oluşuyor. Aracın bir bölümünde arama-kurtarma malzemeleri yer alırken, diğerinde ise arama-kurtarma timine ayrılan dinlenme odası bulunuyor. Arama-kurtarma malzemeleri içinde şişme yastıktan kesici aletlere, gaz maskelerinden hava kompresörüne kadar gerekli her türlü araç-gereç yer alıyor. AKUT aracındaki her malzeme, üzerinde ismi ve işlevinin yazıldığı bir etiket taşıyor. Araçta bulunan ve içinde ilkyardım malzemelerinin olduğu acil yardım çantaları da, arama- kurtarma timinin ani müdahale yapmasına imkan tanıyor. Araçtaki dinlenme odasında ise 4 adet tek kişilik yatak, duşakabin, alafranga tuvalet, lavabo ve klima yer alıyor. Termostat sayesinde aracın içinde sıcak su kullanma olanağı da bulunuyor.

Afet müdahalesi sırasında zaman kaybını önlemek amacıyla AKUT aracı, arama-kurtarma malzemeleri hem içeriden hem de dışarıdan alınabilecek şekilde dizayn edildi. Afet şartlarını gözönüne alan Keçiören Belediyesi, AKUT aracına iki tonluk su deposu da yerleştirdi. Elektriğin kesik olduğu afet bölgelerinde aydınlatmayı sağlayacak seyyar lambalar da aracın dört bir tarafına konumlandırıldı. AKUT aracında yer alan iki jenaratörden birisi aydınlatma, diğeri ise aletlerin kullanımı için enerji sağlıyor.

Aracın ön kısmına yerleştirilen çekme halatı sabit ağırlıklarda 5 ton, tekerlekli araçlarda ise 15 tona kadar çekim gücü taşıyor. Su taşkınlarının olduğu yerlerde su tahliyesi yapmaya yarayan santra fiş (su pompası) de AKUT aracının ekipmanları arasında yer alıyor.

"HER ZAMAN VATANDAŞIN YANINDAYIZ"

Deprem, yangın, trafik kazaları vb. her türlü afette vatandaşların hizmetinde olacaklarını söyleyen Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Hiç istemesek de afetler yaşamın bir parçası ve böyle zor zamanlarda vatandaşımızın yanında olmak istiyoruz. Vatandaşlarımıza afet ortamında yardımcı ve destek olmak, kazaya uğrayan ve kaybolan kişilere en kısa sürede ulaşabilmek amacıyla böyle bir AKUT aracı yapmaya karar verdik ve Keçiörenlilerin hizmetine sunduk” diye konuştu.