Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, toplumun her kesiminde iş sağlığı ve güvenliği kültürünü yerleştirmek gerektiğine dikkati çekerek, “İş sağlığı ve güvenliğini özendirecek politikalar uygulanmalı. Önlemlerini eksiksiz almış, bugüne kadar hiç kaza yaşanmamış işletmelerin sosyal güvenlik primlerinde indirim yapılabilir, vergisel avantajlar sağlanabilir” dedi.

Naslı, son dönemde art arda yaşanan iş kazalarının iş sağlığı ve güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı. İnsanın en temel hakkı olan yaşam hakkını korumayı amaçlayan iş sağlığı ve güvenliğini özendirecek politikalar uygulanmasını öneren Naslı, şunları söyledi:

“İş sağlığı ve güvenliği konusunda yatırım yapan bir işverene, çağın teknolojisini işyerine kurduysa devlet kolaylıklar sağlayabilir. Örneğin iş güvenliği önlemlerinin iyileştirilmesi için ucuz kredi verip, amacı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını kontrol edebilir. Bu konuda mutlaka bir puanlama sistemi geliştirilmeli. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini eksiksiz almış, puanı yüksek, bugüne kadar hiç kaza yaşanmamış işletmelerin sosyal güvenlik primlerinde indirim yapılabilir, vergisel avantajlar sağlanabilir. Bu işi özendirecek hale getirebiliriz.”

İş sağlığı ve güvenliğinin işverenlerce maliyet unsuru olarak görülmesinin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Naslı, “İşveren, önlemleri almadığı takdirde ödeyeceği tazminatların çok daha ağır olacağını bilmeli. Mevzuat olarak AB normlarına uyumluyuz. Ancak önemli olan uygulamadır. Çürük elmaları iyi elmaların arasından ayıklamamız gerekiyor. Devlet ciddi denetimler yapmak zorundadır. İş müfettişlerinin sayısı da, nitelikleri de artırılmalı. İş güvenliği şirketleri var ve bunlara ciddi paralar ödüyoruz. Bu firmalar da denetlenmeli ve işlerini layıkıyla yapmaları sağlanmalı. Aksi takdirde istediğiniz yasayı çıkarın, her gün yönetmelik çıkarılsın sorunu çözemeyiz’’ diye konuştu.