Muğla Arı Yetiştiricileri birliği, Uluslararası 4. Çambalı ve 20’nci Apislaviya kongrelerine ilave olarak Uluslararası Bal yarışması düzenledi.

8 ülkeden 140 arıcının katıldığı yarışmada dört ayrı kategoride değerlendirilen ballardan ödül kazananlar belli oldu. Yarışmada Türkiye’nin en güzel Çiçek Balı sıralamasında, Ayaş’ta Arıcılık yapan Metin Çetin’in ürettiği bal ikincilik ödülü aldı.Yarışmanın birincisi ise Bozcaada’lı Bal üreticisi Üzeyir Karaca oldu.

Ankara’da, Arıcılar Birliği’nin olmadıı kongrede Türkiye’nin en güzel 2. Balını üreten Metin Çetin, yarışmada en yoğun katılım, çiçek balı bölümünde olduğunu belirterek, ’’Bizim balımız da çiçek balı sınıfında yarıştı. Kategoriler, petek balı, çam balı, monoflora ballar (kestane balı, akasya balı, narenciye balı gibi tek çiçek ağırlıklı ballar), multiflora ballar yeni karışık çiçek balı idi. Aldığımız ikincilik ödülü Ankara Balı’nın en iyi ballardan biri olduğunu kanıtladık’’ dedi.

EN GÜZEL BAL NASIL SEÇİLDİ?

10 kişilik uzman ekibin başkanı Profesör Mustafa Işıloğlu, balların ilk olarak görünüş, tat, aroma, yapı, yoğunluk ve renk kriterlerinden geçirildikten sonra bu testi geçen balların analize gönderildiğini söyledi.

Bu kriterdeki balların bakanlığın aradığı asgari kriterlere uyduğunu görmekten sevinç duyduklarını anlatan Işıloğlu; "ilk üçü belirlemekte çok zorlandık. Hepsi yüksek kalitede ballardı" dedi.