Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Misket Mahallesi’nde yapımı hızla devam eden Türkiye’nin ilk Planetaryum Kule inşaatını gezerek, çalışmaları yerinde inceledi.

Ziyaretçilerini uzayın derinliklerinde yolculuğa çıkaracak Planetaryum Kule’nin gökyüzünü ve uzayı tanımak, merak uyandırmak ve araştırma yapmaya teşvik etmek için kullanılacağını kaydeden Başkan Akgül, merkezin son teknolojik sistemlerle donatılan tek bilim merkezi olacağını söyledi. Merkezde gökyüzü olaylarının, yıldızların ve galaksilerin simülasyon vasıtasıyla 3 boyutlu görülebileceğine dikkat çeken Akgül, “Planetaryum’dan yalnızca çocuklar ve gençler değil, 7’den 77’ye herkes yararlanabilecek. Burada öğrenciler astronomi ve uzayla ilgili bilgilerini somutlaştırarak, eğlenceli bir şekilde öğrenecek. Vatandaşlar, özel olarak hazırlanmış dijital projeksiyon sistemi ile küresel bir ekrana yansıtılan gökyüzü simülasyonu sayesinde evrenin derinliklerine yolculuğa çıkaracak” dedi.

Planetaryum Kule, ziyaretçilerine bilimsel konuları üç boyutlu izleme imkanı sunacak.

360 DERECE SEYİR KEYFİ

Mamak Belediyesi’nin Planetaryum Kule içinde hazırlayacağı simülasyonlarla ziyaretçiler gerçeğe yakın bir uzay yolculuğu yapacak. Ayrıca kule içine yerleştirilecek panoramik asansörler ile kuleye çıkacak ziyaretçiler, 360 derece Ankara’yı seyir keyfi de yaşayacak. 40 dönümlük alan üzerinde inşa edilen Planetaryum Kule, başkentin simgelerinden biri olacak. Astronomi ve uzay bilimlerini öğrenmek için geliştirilmiş ve gökyüzünü özel bir optik projektör yardımıyla gerçekçi simülasyonlarla incelemeye imkan veren kule 13 katlı ve 60 metre yüksekliğe sahip. Adeta uzay tiyatrosunu andıran planetaryumu sinema ya da tiyatro salonlarından ayıran en önemli özelliği kubbe biçimindeki perdesi. Gökyüzü, gerçeğine çok yakın bir biçimde perdeye yansıtılacak ve bu kubbenin altına yerleştirilen koltuklarda oturan seyirciler de kendilerini gerçek gökyüzünün altında hissedecek.