Ankara Yenimahalle Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Türkiye’nin kanayan yarası olan ’çocuklarda cinsel istismar’ konusunda vatandaşları uyardı. Batıkent Meydan Tiyatro Salonu’nda düzenlenen ’Çocuk Yetiştirmede Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları’ adlı eğitim semineri bir acı gerçeği de gözler önüne serdi. Türkiye’de resmi verilere göre her 5 çocuktan 1’i cinsel istismara uğruyor.

Çocuklarda cinsel istismar ve önlemleri konusunun tüm çıplaklığıyla masaya yatırıldığı seminerde, çocuk sahibi ailelere çocuk yetiştirmenin püf noktaları anlatıldı. ’Cinsel istismar türleri nelerdir? Cinsel istismar kimler tarafından yapılır? Cinsel istismara maruz kalan çocuklarda görülen ayırıcı belirtiler nelerdir?’ gibi soruların cevaplandırıldığı seminerde, resmi rakamlara göre Türkiye’de her 4 kız çocuğundan 1’i ve her 10 erkek çocuğundan 1’inin 18 yaşına kadar en az bir defa cinsel tacize uğradığı vurgulandı.

Psikolog Selma Yazkaç tarafından yapılan sunumda, vatandaşlar da çocuklarıyla yaşadıkları sorunları anlatarak, Yazkaç’tan çözüm önerisi aldı. Yazkaç, çocukların ’Ben nasıl dünyaya geldim’ sorusuna verilecek cevabın çok önemli olduğunu belirterek, ’seni leylekler getirdi’ döneminin kapanması gerektiğinin altını çizdi. Çocuklara suçluluk duygusu hissettirmeden, muhakkak göz teması ile iletişim kurulması gerektiğini anlatan Yazkaç, “Cinsel istismara uğrayan çocukların yüzde 80’i tanıdıkları kişiler tarafından tacize uğruyor. İstismarcıların büyük çoğunluğu toplum içerisinde iyi huylu olarak bilinen kişilerden çıkıyor ve istismarcıların yüzde 80’i erkek” diye konuştu. Çocukların her ne olursa olsun yabancı birinin kucağına verilmemesi gerektiğini de belirten Yazkaç, “Cinsellik konusunda çocuklarınızı bilinçlendirin ve özel bölgelerinin mahremiyetini, dokunulmazlığını anlatın. Çocuklarınızı dudağından öpmeyin, çocuklarla yatağınızı erken yaşta ayırın” dedi.