Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tahliye kararı verilerek dükkanlarını boşaltmaları istenen Sobacılar Çarşısı esnafı ile görüştü ve sorunun çözümü elinden geleni yapacağını söyledi.

Tarihi Sobacılar Çarşısı’nı ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinleyen Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, kaybolmaya yüz tutmuş bazı mesleklerin son örneklerinin yaşatılmaya çalışıldığı bu çarşı esnafına karşı alınan kararın üzücü olduğunu belirtti. Çarşı esnafının evlerine ekmek dahi götüremeyecek vaziyette olduğunu belirten Sevimçok, dükkanların tahliyesi kararının haksızlık olduğunu söyledi. Sevimçok, Antalya’yı seven,Antalya’nın kültürel miraslarına değer veren herkesi bu tarihi çarşıya sahip çıkmaya çağırarak şunları söyledi:

“Sobacılar Çarşısı Antalya da belki de en son kalmış ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son demlerini yaşadıkları çok özel bir çarşıdır. Buradaki esnafın çoğu mesleklerinin son temsilcisi. Bu mesleklerin yaşatılması gerekiyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından verilen tahliye kararı ise burada mesleklerini icra etmeye çalışan esnaf adına oldukça üzücüdür.”

Hükümetin kaybolmaya yüz tutmuş meslekler ile ilgili olarak ciddi adımlar attığına da değinen Sevimçok, “Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerle ilgili hükümet tarafından ciddi yaptırımlar getirildi. Bu meslekleri icra edenler için maddi kaynakların sağlanması adına vergilerinin asgariye düşürülmesi ve desteklenmesi adına bazı adımlar atıldı. Hal böyle iken Vakıflar Bölge Müdürlüğünün durumun tam tersine bir yaklaşım içerisinde çarşı esnafına tahliye kararı göndermesi başta çarşı esnafı olmak üzere hepimizi derinden yaralamıştır. Önceliğimiz, oradaki boş dükkanların da doldurularak el sanatlarının ve kaybolmaya yüz tutmuş daha nice mesleğin hayata geçirilmesini sağlamak olacakken sergilenen bu tutum hiç de hoş olmamıştır. Esnaf ticari bir meta olarak görülmemelidir. Zaten üç beş tane kalan meslek erbabını ve sanatkarı korumak olmalıdır” ifadelerini kullandı.