Alanya Belediyesi, 500 Hayvan kapasiteli Türkiye’nin en kapsamlı Hayvan Barınağını hizmete açtı.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in talimatıyla Demirtaş Mahallesi’nde 24 dönümlük arazi üzerine kurulan Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı Sahipsiz Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi hizmete açıldı. Kısa süre önce hizmete giren barınak, Türkiye’nin en kapsamlı hayvan barınakları arasındaki yerini aldı. Barınak, bünyesindeki birçok modern üniteleriyle hayvanseverlerden tam not aldı. Başkan Yücel de, hayvan barınağının Türkiye’ye örnek olacak niteliklere sahip olduğunu söyledi.

500 hayvan kapasiteli

Demirtaş Sahipsiz Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi, hayvan refahını sağlayacak modern tesisleri bünyesinde barındırıyor. Kedi ünitesi, 2 adet köpek bakım evi, hayvan bakım ünitesi ve klinik ünitesi olmak üzere 5 binadan oluşan merkezde ayrıca karantina bölümü, hasta bakım bölümü, yavrulu anne bölümü, hayvan müşahede bölümü, muayene odası, ameliyat odası, gıda ve soğuk hava depoları bulunuyor.

Yabani hayvanlara da hizmet veriliyor

2016 yılının son aylarında hizmet vermeye başlayan barınakta, Doğa Koruma Müdürlüğü ile yapılan protokol gereği, yabani hayvanların da bakım, tedavi ve korumaları yapılıyor. Şimdiye kadar 1 yaban keçisi, 1 kartal, 1 kızıl şahin, 2 bayağı şahin, 4 keklik, 1 pelikan, çok sayıda güvercin ve ebabil kuşu Alanya Belediyesi veteriner hekimleri tarafından tedavi edilerek, doğaya kazandırıldı.

Hayvan mezarlığı var

Demirtaş Hayvan Barınağı içinde evcil hayvan mezarlığı da yer alıyor. Türkiye’de tek evcil hayvan mezarlığı hizmeti veren belediyenin Alanya Belediyesi olduğunu kaydeden Başkan Yücel, “Barınağımız sayesinde sokak hayvanları aç kalmıyor, her türlü tedavileri yapılıyor. Yaban hayvanlarının da bakımını yapıyoruz” dedi.

Alanya Belediyesi Demirtaş Hayvan Barınağı’nda güvenli ve sağlıklı bir şekilde barınan sokak hayvanları kendilerine sıcak bir yuva sağlayacak yeni sahiplerine kavuşturuluyor. Alanya Sahipsiz Hayvan Barınağı’nda 2015’de 71, 2016’da 74 ve 2017 yılı ilk çeyreğinde de 19 adet köpeğin sahiplendirmesi yapıldı. Ayrıca 2015’de 27, 2016’da 18 ve sadece 2017 yılının ilk aylarında da 6 sokak köpeği sahiplendirilerek yurt dışına gönderildi.

Hayvan refahı için mobil kısırlaştırma ünitesi Mahalleleri geziyor

Alanya Belediyesi Veteriner Hekimleri, 2015’te faaliyete giren Türkiye’nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan ruhsatlı tek Mobil Kısırlaştırma Ünitesi ile sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ve kısırlaştırılması için Mahalleleri dolaşıyor. Hizmeti sokak hayvanlarının ve hayvanseverlerin ayağına götüren Mobil Kısırlaştırma Ünitesi’nde önemli ameliyat, aşılama ve tedaviler de yapılıyor. Mobil kısırlaştırma aracında 2 yılda 417 kedi ve köpek kısırlaştırıldı.

Kediler için 3 kedi parkı, 15 kedi evi ve 40 besleme ünitesi

Sosyal projelerle sokak hayvanlarına sahip çıkan Alanya Belediyesi, kent genelinde 3 kedi parkı, 15 kedi evi, 40 kedi besleme ünitesi, 10 köpek besleme ünitesi, 27 noktadaki köpek besleme kapları ve köpek tuvaleti ile sahipsiz hayvanların beslenmesini ve bakımlarını yapıyor. Her gün bu noktalara düzenli olarak hayvanların beslenmesi için mama ve su konuluyor.