Alanya Belediyesi ve Alanya Yat Yelken Kulübü tarafından başlatılan, Alanya Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Birimi ve Antalya Deniz Ticaret Odası tarafından desteklenen "Hayata Yelken Aç Projesi" tanıtımı 5 Aralık’ta Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) tarafından Alanya Marina’da yapılacak.

Engelli bireylerin spor yaparak yaşama aktif katılımını hedefleyen strateji doğrultusunda oluşturulan "Hayata Yelken Aç Projesi"nde Türkiye’de ilk defa Marmaris’te Alanya Belediyesi için yerli üretimi yapılan engellilere özel ISAF standartlarında tasarlanan paralimpik yelkenli kullanılacak. 24 metrekare yelken alanına sahip teknenin, 4 metre 16 santimetre uzunluğunda ve 4.65 metre yüksekliğinde, 20 knot rüzgarda 15 deniz mili hız yapabildiği belirtilirken, teknenin ayrıca uluslararası yarışlara ve olimpiyatlara katılabilmesi için gerekli tüm belgelere sahip olduğu ifade edildi.

"Engelsiz Turizm" çalışmalarının sosyal entegrasyona sağladığı katkıya ek olarak ekonomik gelişim ve turizmin 12 aya yayılabilmesi için büyük önem taşıdığını kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve ALTİD Başkanı Burhan Sili, paralimpik yelkenli sporunun gelişmesi için Alanya Belediyesi ile işbirliği içerisinde olduklarını ifade etti.

Avrupa Komisyonu ve desteklediği kurum olan ENAT-European Network for Accessible Tourism tarafından yapılan araştırmalara göre Avrupa’da yaşayan yaklaşık 37 milyon engelli ve 120 milyon engelli grubuna giren yaşlı birey bulunduğu belirtilirken, toplam 157 milyon bireyden oluşan bu topluluğun yüzde 74’lük kısmının seyahat edebilir bireyler olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

Söz konusu yüzde 74’lük kesimin sadece yüzde 17’lik kısmının aktif olarak yurt dışı tatiline çıkabildiğine dikkat çekilirken, bu nedenle "Engelsiz Turizm"in atıl turizm pazarına hareket kazandıracak önemli bir etken olabileceği gibi, sezon yoğunluğunun düştüğü aylarda da pazarı hareketlendireceği ve turizmi 12 aya yayabilecek bir büyüklüğe sahip olduğu vurgulandı.