Antalya’nın Demre İlçesi’nde Demre Deveciler Derneği tarafından Batı Antalya’da sezonun ilk deve güreşleri düzenlendi.

Demre Eğitim Vakfı tarafından inşaatına başlanan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Demre Meslek Yüksekokulu yararına düzenlenen güreşler, Demre Belediyesi’nce yeni yaptırılan Beymelek Mahallesi’ndeki yapıldı.

Güreşlere, aralarında Türkiye’nin en pahalı devesi olan Bodrum’dan Kaptan Mustafa’nın Kanka adlı devesinin de bulunduğu Antalya, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli ve İzmir’den 80 ünlü deve katıldı.

Güreşleri, Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Demre Garnizon Komutanı Üsteğmen Hasan Erdoğan, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Finike Belediye Başkanı Osman Kaan Sarıoğlu, Cumhuriyet Savcısı Oğuz Giray Gökçebay, belediye meclisi üyeleri, mahalle muhtarlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık beş bin kişi izledi.

Birinciliğin olmadığı güreşlerde, develer birbirine karşı kilit oyunu uyguladı. Güreşi bağlayan develeri ayırmakta urgancılar zorlandı. Bodrum’dan Çavdarlı adlı deve ile, Nazilli’den Körfez adlı deve birbirini izleyicilerin arasına yıktı. Bazı izleyiciler kaçarak ezilmekten kurtuldu. Güreşlerde, deve sahipleri arasında çıkan küçük tartışmalar, hakemler tarafından büyümeden önlendi.

Kaymakamlık Kupası için Bodrum’ndan ‘Kanka’ ile Demre’den ‘Yolcu’ adlı deve güreşti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kupası için Demre’den ‘Deli Yürek’ adlı deve ile Salihli’den ‘Zonguldak’ adlı deve güreşti.

Demre Belediye Başkanlığı Kupası için Çine’den ‘Tuncer’ adlı deve ile Nazilli’den ‘Boncuk’ adlı deve güreşti.

Demre Deveciler Derneği Kupası için Demre’den ‘Çılgın Arap’ adlı deve ile Bozdoğan’dan ‘Han 1’ adlı deve güreşti.

Esnaf Odası Kupası için Germencik’tan ‘Aydınbey’ adlı deve ile Bayındır’dan ‘Kireçbeyi’ adlı deve güreşti.

Güreşlerde yapılan ağalık ihalesini. 50 bin lira ile işadamın Mustafa Şahin aldı. İhaleye katılan diğer üç kişiler Ahmet Matar, Şeref Gezer ve Muhittin Onaran da Meslek Yüksek Okulu inşaatına 5’er ton demir bağışı yaptılar.

Güreşlere devesi ile katılan Aydın’ın Germencik İlçesi Belediye Başkanı Ümmet Akın, “Deve güreşleri herkesin bildiği gibi bir Yörük kültürümüz, geleneksel festivalimiz. Ben de Germencik Belediye Başkanı olarak, aynı zamanda bir deveci olarak deve güreşlerini yaşatmak için bir yerel yöneticinin yapması gereken bütün hizmetleri yapıyoruz” dedi.

Güreşleri düzenleyen Demre Deveciler Derneği Başkanı Necati Sarıca ise, “Biz yedi yıldan bu yana dernek olarak, gelecek kuşaklara bu Yörük kültürünü aktarmak için çaba sarf ediyoruz. Bugünkü güreşimiz Demre Yüksekokul yararına yapılmıştır” diye konuştu.