Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, her yıl milyonlarca turist ağırlayan Antalya’da turizmin 12 aya yayılması için fuar turizminin önemine vurgu yaptı.

Yaptığı açıklamada 2013 yılında Antalya’ya gelen 11 milyonu aşkın turistin %85’inin Mayıs-Ekim döneminde geldiğini kaydeden Başkan Budak, “yatak kapasitemizi verimli kullanmak, yılın her ayında katma değer ve istihdam yaratmak istiyorsak turizmi çeşitlendirmek ve 12 aya yaymak durumundayız. Fuar turizmi de bu vizyonla geliştirilmesi gereken alternatif turizm kanallarından birisi. Antalya’nın fuar turizminden aldığı payı artırmalıyız” dedi.

ANTALYA’NIN FUAR KARNESİ

Antalya’da 2014 yılı sonu itibariyle 19 fuar düzenlenmiş olacağını kaydeden Başkan Budak, bunların 6 tanesinin uluslararası ihtisas fuarı olduğunu kaydetti. Fuarların yalnızca ekonomik bir etkinlik olarak düşünülmemesi gerektiğini kaydeden Başkan Budak, “fuarlar ticari ve ekonomik işbirlikleri için sundukları fırsatların yanı sıra sosyal ve kültürel bağların kurulduğu platformlar yaratıyorlar. Bu bağlar aynı zamanda turizm için kaldıraç etkisi yaratıyor. Turizm sektörümüzün fuarlara sahip çıkması ve desteklemesi çok önemli” dedi.

FOOD PRODUCT

Turizm sektörünün ana girdilerinden olan gıda sektöründe 25-28 Şubat tarihlerinde uluslararası nitelikte Food Product fuarının düzenleneceğini kaydeden Başkan Budak açıklamasını şöyle sürdürdü:

Türkiye’nin gıda sektöründeki potansiyelini daha iyi değerlendirmesi, üretimi ve ihracatı teşvik etmesi, tarım sektörünün gıda sanayindeki gelişmeyle desteklemesi gerektiği son gelişmelerle daha iyi görülmektedir. Kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu, geçim maliyetini ve turizm gibi sektörlerimizin girdi maliyetini artırmaktadır. Diğer taraftan cari açık sorunumuz karşısında gıda ihracatının, Rusya ve Orta Doğu pazarlarına gıda ihracatımızın artırılması da büyük önem kazanmıştır.Gıda sektörü Antalya’nın tarımı, turizmi ve sanayisi için ayrı bir yere sahiptir, bu nedenle ATSO olarak, Product of Antalya, URGE-Tarım Kümesi, URGE-Gıda Kümesi projelerimizle tarım ve gıda ihracatımızı geliştirmeye çalışıyoruz. " dedi.

ULUSLARARASI FUARLARIN ÖNEMİ

ATSO olarak sektörlerin gelişmesinde uluslararası fuarların organizasyonuna ve fuarların başarısına da büyük önem verdiklerinin altını çizen Budak, özellikle bugünkü ekonomik ve uluslararası konjonktürde 22. si gerçekleştirilecek olan Food Product fuarını, bu konuların ele alınarak çözüm aranması, gıda sektörünün potansiyelini göstermesi, turizm sektörünün kaliteli girdi ve tedarik imkanlarının artması, Rusya ve Orta Doğu ülkelerinden alıcılarla temas kurulması bakımından önemli bir fırsat olarak gördüklerini kaydetti.

Antalya, 22 yıldır düzenlenen Food Product gibi fuarlarıyla, ülke ekonomisine ve sektörlerimize önemli bir katkı sağladığını da söyleyen Budak " Fuarlarımızın ulusal ve uluslararası çapta başarı kazanması bu bakımdan ayrıca önemlidir ve bu başarı da medyamızın ve üyelerimizin fuarlara ilgi göstermesi de rol oynamaktadır. Bu nedenle ATSO olarak Food Product fuarımıza üyelerimizin ve medyamızın ilgi ve desteğinin özellikle artmasını arzuluyor ve gıda sektöründeki bütün üyelerimizi, bağımsız veya ortak standlarla fuarda yer almaya davet ediyoruz. " dedi.