Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı yazılı açıklamada, Antalya Kent Konseyi Tarım Topraklarının Korunması ve Kullanımı Çalışma Grubu tarafından açıklanan ve bilimsel hiçbir dayanağı olmayan iddiaların, sektör paydaşı ve kentin dinamiklerinden biri olarak camialarını üzdüğünü bildirdi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı açıklamasında, öncelikle iç piyasaya gönderilen sebze meyve ile ihraç edilen ürünler arasında ilaç kalıntısı açısından hiçbir fark olmadığını bildirdi. Satıcı, üreticinin ürettiği ürünlerin günün koşullarına bağlı olarak her iki pazarda da değerlendirildiğini, ilaç kalıntısı olmayan ürünlerin ihraç edildiği, kalıntılı ürünlerin ise iç piyasada satıldığı ifadesinin tamamen hayal ürünü olduğunu ifade etti.

SORUMSUZ AÇIKLAMA

Satıcı açıklamasında, “Ayrıca sektör paydaşlarının ve bakanlığın uzun zamandır gerçekleştirdiği eğitim, denetim ve diğer tüm çalışmaları, sektörün duyarlılığı ve üreticimizin çabaları sonucu sebze meyve de ilaç kalıntısı minimum düzeylere, yüzde 1’in altına inmiştir. Bu oran AB ortalamalarının da altında bir orandır.Sektörü zan altında bırakan, ülke imajını bozan her şeyden de önemlisi hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu sorumsuz açıklamayı yapanların kamuoyuna doğruları anlatmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

50’DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT

Ayrıca 46 milyon tonun üzerinde sebze meyve üreten sektörün bu hacmi ile dünyada 4’üncü, Avrupa’da 1’inci sırada yer aldığına dikkat çeken Satıcı açıklamasında şunları kaydetti:

”Sezon ve çeşit özelliği itibarıyla da 10 milyon ton ihracat potansiyeline sahip ürünlerin 3,5 milyon tonu 50’den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. 2000’li yıllarda ilaç kalıntısı problemi ile sıkıntı yaşayan sektör sorunu göz ardı etmek yerine kamu ile paylaşmış, gerçeklerle yüzleşerek, uzun ve sabırlı bir çalışma gerçekleştirmiştir. Özel sektör, kamu ve üretici işbirliği içerisinde, şeffaf bir şekilde gerçekleşen çalışmalar sonucunda büyük başarı kaydedilmiş ve ilaç kalıntı oranını AB standartlarına indirilmiştir.”