Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’ya ilk dönem belediye başkanlığı döneminde 80.5 km yağmur suyu drenaj hattı kazandırdıklarını belirterek, bu çalışmalar kapsamında kentin ana caddelerinin göle dönmediğini söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, geçtiğimiz günlerde metrekareye 200 kg yağış düşen şiddetli yağışlarda bazı çevrelerin sosyal medyada mevcut Büyükşehir Belediye yönetimine eleştiri yapanlara Antalya’da yapılan yağmur suyu drenaj çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Menderes Türel, il sınırlarını Bütünşehir’i kapsamasıyla birlikte geçen ay ASAT Meclisinde Yağmur Suyu Master Planı çalışmasını onayladıklarını ve ilçelerde yağmur suyu drenaj çalışmaların başladıklarını söyledi.

2004-2009 DÖNEMİNDE 80.5 KM YAĞMUR SUYU ÇALIŞMASI

Başkan Menderes Türel, Antalya’da 2002 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul döneminde başlatılmış bir yağmur suyu drenaj çalışması olduğunu belirterek, “O dönemde bir 6 km bir yağmur suyu drenaj çalışması başlatılmıştı. Bunların bir tanesi Antalyapspor Kavşağı ve Falez kavşağındadır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. O 6 km hat o dönemde işe yaramıştır. Gerçi biz o kavşakları yapıyorken, hatları kaldırarak, yeniledik. Biz o dönemde başlayan çalışmalara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra, hız vererek beş yıllık dönemimizde 80.5 km ekledik. Beş senede Antalya’nın bütün ana caddeleri, kavşak altları, içleri ve bulvarların yağmur suyu problemi çözdük. Geçtiğimiz günlerde yaşanan o şiddetli yağmurlarda metrekareye 200 kg düşen yağmurlu günlerde o caddelerde, ana bulvarlarda yağmur suyu ile ilgili bir sıkıntı olmadı. Kavşak içlerinde bir yağmur suyu sıkıntısı olmadı. İyi ki onları zamanında yaptık. Yoksa bugün ana caddelerde yapılan çalışmalar yapılmasaydı, Antalya da birçok vatandaş ana caddeyi kullanamaz, memleketin bir yerinden bir yere ulaşamaz hale gelirdi” dedi.

GEÇEN DÖNEM 3.5 KM YAPMIŞLAR

Emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Türel, “O dönemde özellik ara sokaklarda, kılcal damarlarda yağmur suyu çalışması yapılması gerektiğini, bunun içle belediyeler tarafından yürütülmesi gerektiğini hep ifade ettim. Ancak, belediye başkanlarımız bu konuda bir çalışma yapmak yerine bu yetkinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması gerektiği yönünde bir hukuka başvurmak gibi bir tercih gösterdiler. Bu dönemde ana caddelerde yağmur suyu problemini çözmüş biri olarak yolumuza devem ediyorken, bu ana bulvarlara destekleyen ara sokaklarda, kılcal damarlarda yağmur suyu drenaj çalışmasını başlatacağız. Bugün yağmur suyu drenaj çalışmaları ile uğraşırken, bizim beş senede yaptığımız 80.5 km gözükmeyip 7 aylık bir belediyenin bu konularda ne yapabileceği ortada iken yağmur suyu ile ilgili idaremizin sorumlu gösterilmeye çalışılması aslında Antalya’nın son beş senede bir adım atmamasına yönelik ayıbının örtülmesinden ibarettir. Bizim yaptığımız yağmur suyu drenaj çalışmaları dörde dört buçuk bakslarda iki arcı üst üste koyduğunuzda o kanalların içerisinden geçecek şekildedir. Biz geçmişte bu çalışmalar yaparken, araba ile inşaatlarda gezdiğimiz hatırlıyorum” diye konuştu.

ARA SOKAKLAR VE İLÇELERDE DE BAŞLIYOR

Başkan Menderes Türel, ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay’dan geçmiş beş yıllık dönemde yapılan yağmur suyu drenaj çalışması ile bilgi aldı. Başkan Türel, ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay’ın söylediği gibi beş yılda ana hat olarak 3,5 km yağmur suyu çalışmasının yapıldığını belirterek, konuşmasında şunlara değindi: “Ama neyin yapılıp yapılmadığını, kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorum. 3-5 km beş senede yapılan Allah razı olsun. Biz beş senede 80,5 km yapmışız, üstüne beş senede 3,5 km ekleme başarısını göstermişler. Bu başarıyı gösterenlere teşekkür ediyorum. 7 aylık bir belediye çalışmalara yeni başlamışken, bir şey yapabilme şansımızın olmadığı bilinmesine rağmen bu meselelerde idaremizin sorumlu tutulmaya çalışması geçmişte bu rakamları unutturmaya yönelik bir gayretten ibarettir. Yağmur suyu ile ilgili ilçelerimizde de çalışmalara başlıyoruz."