Fethiye’de yaşayan ve merdiven çıkarken nefes almakta zorlanan 75 yaşındaki hasta, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde yapılan tetkiklerde kalpten çıkan ana damarın ağzında bulunan kapakta daralma belirlenince ameliyata alındı. Ameliyatla kapak değiştirilen ve iki damarına by-pass yapılan hasta sağlığına kavuştu.

Hasta ile ilgili bilgi veren Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü ve Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, yapılan tetkiklerde kalpten çıkan ana damarın ağzında bulunan kapakta daralma belirlendiğini belirterek, “Bu kapağın ameliyatla değiştirilmesine karar verdik. Hasan Erdoğan’a sığır kalp zarından yapılan biyolojik bir kapak takıldı. Ayrıca tıkalı iki damarına da by-pass yapıldı” ifadelerini kullandı.

Aort darlığının özellikle yaşlı hastalarda sık görülebildiğini söyleyen Prof. Dr. Okutan, “Bu rahatsızlığa sahip hastalarımız genellikle halsizlik, nefes darlığı ve ileriki dönemlerde de bayılmalar ya da geçici-kalıcı felç şikayetleriyle bize başvuruyor. Erken teşhis, her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da önemli. Bu nedenle bu tip şikayetler tespit edildiğinde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir” dedi.

75 yaşındaki Hasan Erdoğan’a operasyon esnasında takılan biyolojik sığır kalp kapağı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Okutan şöyle devam etti:

“Sığır kalp zarından yapılan kapakların özelliği; kan sulandırıcı ilaç kullanmak gerektirmemesi, pıhtı oluşumuna ve tıkanmaya da dayanıklı olmasıdır. Bu sebeple yaşlı hastalarda bu kapakları tercih etmekteyiz. Merdiven çıkmakta zorlanmak, yaşlılık belirtisi olmayabilir, bu performanstaki hızlı düşüşler kalp hastalıklarıyla da ilgili olabilir.”

”MERDİVEN ÇIKAMIYORDUM”

Ameliyat öncesi merdiven çıkamadığını ve nefes darlığı çektiğini anlatan Hasan Erdoğan ise, “Çıkabildiğim kat sayısı azaldı ve nefes darlığı çekmeye başladım. Bu nedenle doktora başvurdum. İyi ki hastaneye gelmişim. Kalpten çıkan aort damarımda darlık tespit edildi. Erken teşhis hayatımı kurtardı. Prof. Dr. Hüseyin Okutan ve ekibine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.