Konyaaltı Sahili fikir projesi birincisi açıklandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Yüksek Mimar Mucip Ülger’in başkanlığını yaptığı ekibin projesi birinci seçildi. Projede yeşil alanların çoğunlukla olması, Boğaçay’ı köprüsünden birisini amatör balıkçılar için ayrılması, Müze Kavşağı’ndan Liman Kavşağı’na kadar olan bölümün araç trafiğine kapatılıp nostaljik tramvay ile ulaşımın sağlanması, balıkçı çekekleri, yelken kulübü ve su sporları merkezi ile 5 adet “Konyaaltı Obası”nın yapılması planlanıyor. Belediye tarafından maliyeti de göz önünde bulundurularak değerlendirilecek olan projenin sahil bölümünün turizm sezonuna tamamının ise 2016 yılı turizm sezonuna yetiştirilmesi planlanıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili için Antalya Mimarlar Odası ile ortaklaşa proje çalışması hazırladı. Sahil için 127 dosya istendi ve gelen 51 projeden kazanan projeyi açıklamak ve projenin tanıtımını yapmak üzere Antalya Su ve Atık Su İdaresi konferans salonunda toplantı düzenlendi.

“TURİZM SEZONUNA YETİŞMESİ ÇOK MÜMKÜN DEĞİL”

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Türel, heyecanlı olduğunu belirtti. Dünyanın en uzun sahillerinden birisine böyle bir proje hazırlamaktaki amaçlarının Antalya’nın marka şehir ve marka sahil imajı kazanması olduğunu belirten Başkan Türel şöyle konuştu:

“Antalya’da tarihe not düşülecek bir gün yaşıyoruz. Dünyanın en uzun sahillerinden birisi. Torosların üzerine yansıdı nadide bir denize kıyı sahilliği yapıyor Konyaaltı Sahili. Bu nedenle Antalya’nın marka değerini arttıracak bir kalite markası haline geleceği çok önemliydi. Mimarlar odamızla bir yarışma protokolü imzaladık. Zaman çabuk geçti. 20 Eylül’de başlayan yarışma Aralık başında sona erdi. 127 dosya bu yarışmaya katıldı. 51’i projelerini sergiledi. Belirtmek isterim ki Konyaaltı sahili projemiz sadece bir sahil düzenlemesinden ibaret değildir. Biz bu projeyle Antalya’nın kalitesini arttırmak ve yeni sosyal yaşam alanları takdim etmek istiyoruz. Ailelerimizle bir sahile gidip çay kahve içmek istediğimizde böyle bir yer bulmak konusunda zorlanıyoruz. O nedenle böyle bir projenin hayata geçirilmesi gibi lazımdı. Bundan sonra hızlı bir şekilde gerekli hukuki izinleri alarak projeyi hayata kazandıracağız. Turizm sezonuna yetişmesi çok mümkün değil ama yetiştireceğiz. Yetişmese de bir dahaki sezonda Antalya’ya Konyaaltı sahili hediye edilecek” diye konuştu.

KAZANAN PROJEDE NELERİN YAPILMASI PLANLANIYOR?

Yüksek Mimar Mucip Ülger’in başkanlık yaptığı mimar ve şehir plancılarından oluşan grubun hazırladığı ve fikir birinciliğini kazanan çalışmayı Yüksek Mimar Şemsettin Tugay, tanıttı. Tugay, Antalya’nın sahilden neler beklediklerini inceleyip böyle bir çalışma hazırladıklarını söyledi. Amaçlarının Konyaaltı Sahili’nin 6,9 Km’lik alanında betonlaşmadan uzak tutmak olduğunu belirten Tugay, ”Antalya’nın iyi bir sahile sahip olması için neler yapılması gerektiğini düşündük ve proje hazırladık. Amacımız arkadaki yapılaşmayla sahilin bir ara yüz oluşturmasıydı. Mevcut yeşil alanların denize kadar kesintisiz ulaşmasını hedefledik. Sahile herhangi bir duvar düşünmedik. Kum, çim ve ağaçlık alanları planladık. Sahilde duvar değil de yeşil alan kullanmaya çaba gösterdik” dedi.

5 KONYAALTI OBASI

Sahil bandından 3 merkez belirlediklerini ifade eden Tugay, özellikle turistlerin ilgisini çekeceğini düşündüğü “Konyaaltı Obası” yapmayı planladıklarını söyledi. Sahilde sosyal yaşam ve spor alanlarının ağırlıkla olacağını da kaydeden Tugay şöyle konuştu:

“Burada 3 merkez hedefledik. Müze meydanı iyi bir seyir teraslarından birisi. Biz bu meydanı müze bahçesi de dahil olmak üzere bir kültür merkezi haline getirmek istedik. Beş tane Konyaaltı Obası yaptık. Bizim kültürümüzde obaların önemi çok o yüzden gelecek nesillerimizde görsün istedik. Müze Kavşağı’ndan limana kadar olan sahil bölümüne gelecek olan yabancı ve yerli turist mahalleli ve halkın neler beklediğini analiz ederek çalışma yaptık. Pazar yeri, balıkçı çekekleri, yelken kulübü, su sporları merkezi, spor alanları ve Boğaçay köprüsünden birisini amatör balıkçılar için ayırmayı planladık. Müze kavşağından nostalji tramvayı ile limana kadar bir bağlantı yapılıp burası trafiğe açılacak” dedi.