Antalya’nın Korkuteli ilçesinde yayla ve ova köylerinde son zamanlarda artan fare ile mücadele devam ederken, Ziraat Odası da fare zehirinin poşetini 1 TL’den satmaya başladı.

En iyi mücadelenin zamanında müdahale olduğunu belirten Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, "İlçede kış mevsimi dolayısıyla tarlalarda fareler çoğaldı. Mücadelede geç kalınmamalıdır. Tarla faresi mücadelesinde zehirli buğday kullanılmakta. Zehirli buğday Ziraat Odası olarak çiftçilerimize hazır poşet içinde 1 TL’den satıyoruz" dedi.

Farelerin bitkilerin yeşil aksam, tohum ve meyveleri ile meyvelik alanlarda fidanların gövdelerini kemirerek zarar verdiğini vurgulayan Büyükçetin, "Tarla faresi çok hızlı bir şekilde üremektedir. Doğal düşmanlarının olduğu yerlerde tarla faresi büyük ölçüde baskı altında kalıyor. Sadece zehir kullanarak değil derin toprak sürümü, münavebeli ekim, tarla temizliği gibi sistemler uygulanarak mücadele edilebilir. Tarla faresi ile en uygun zaman kıştan çıkılan Şubat, Mart, Nisan ayları ile kışa giriş Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır" diye konuştu.

"İLAÇLI YEM EL DEĞMEDEN KONULMALI"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı Armut ise tarla faresinin 4-6 giriş deliği bulunan 10-70 santimetre derinliğinde deliklerde yaşadığını belirterek, "İlaçlı yem, işlek deliklere 5 adet gelecek şekilde delik ağzının iç kısmına tahta kaşık ile el değmeden konulmalıdır. Daha sonra mücadele yapılan saha dolaşılmalı. Ölen fareler toplanıp derince bir yere gömülmelidir" şeklinde konuştu.