Antalya’nın Manavgat ilçesi Ticaret Ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, ilçede 2014 yılının ilk 10 ayında ihracatın yüzde 62,2 arttığını belirtti.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) yönetimi, yurt dışına ihracat yapan firmalara ziyaretlerini sürdürüyor. Ziyaretler kapsamında MATSO yönetimi, 3 ülkeye ihracat yapan Çalışkaner Mermer’i ziyaret etti. Ziyarete MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Yönetim Kurulu üyeleri Şükrü Arslan, Mehmet Ergen, Halit Torun, Hakan Akar, Aykut Karasoy, Meclis Üyesi Baykal Özden, KOSGEB Manavgat Temsilcisi Ali El katıldı.

Çalışkaner Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalışkaner, MATSO yönetimine Ilıca’da bulunan tesislerini gezdirerek şirketin üretim ve satış kapasitesi hakkında bilgiler verdi. Şirketlerinin 1991 yılında Çalışkanerler Mermer Sanayi olarak bir atölye ile kurulduğunu anlatan Çalışkaner, "ileri ki yıllarda Antalya’da 2 bin 500 metrekare alan üzerinde ithalat ihracat, Manavgat’ta ise toplam 8 bin metrekare alanda hem uygulamalı proje hem de toptan ve perakende satışta bölgedeki söz sahibi firmalardan biri olduk" dedi. Şirketlerinin Konya-Bozkır ve Manavgat’ta 2 maden ocağı ve 3 değişik mermer ocak işletmeciliği yaptığını belirten Çalışkaner, tabiatın milyonlarca yılda oluşturduğu mermerleri işlediklerini kaydetti. Şirketlerinin yılda 400 bin dolar ihracat yaptığını ifade eden Çalırkaner, modanın merkezi olan İtalya’ya mermer ihraç ettiklerini belirtti. Çalışkaner, "Türkiye genelinde birçok şehre satış yaptığımız gibi Çin, Hindistan ve modanın merkezi İtalya’ya ihracat yapıyoruz. Şirket olarak kapasitemizi ve kalitemizi her geçen gün daha da artırmak için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

MATS0 Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş ise firmanın başarısından gurur duyduklarını söyleyerek, "Firmanın tesislerini gezerek bazı işlenmiş madenleri yerinde gördük. Yurt içine yaptığı üretim ve yurt dışına yaptığı ihracatla ilgili bilgiler aldık. Oda olarak gurur duyduk. Firmamıza ve çalışanlarına başarılar diliyoruz" dedi.

MATSO yönetimi olarak göreve gelmeden önce Manavgat’ı ihracatla tanıştırma sözü verdiklerini hatırlatan Boztaş, şunları kaydetti:

"Göreve geldikten sonra ilk olarak 2013 yılı Kasım ayında ‘Merhaba Dünya’ sloganıyla gerçekleştirdiğimiz etkinlikte 4 ülkeden 38 firma temsilcisini Manavgatlı işadamlarımızla buluşturduk. İşadamlarımızın organizasyona gösterdiğini yoğun ilgi nedeniyle heyecan duyduk. Özellikle ilçemizden bazı firmalar birçok ülkeye ihracat yapmaya başladı. 2014 yılının ilk aylarında üç ayrı grupta ’Dış Ticarete İlk Adım Sertifika Programı’ açtık. Bu programlarda yaklaşık 100 kişi eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldı. Yaptığımız bu tür çalışmalar ilçemizdeki ihracata olan ilgiyi artırdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’ten elde edilen verilere göre; ilçemizde 2012 yılında ihracat yapan firma sayısı yok denecek kadar azdı.2013 yılında ihracat yapan firma sayısı 16’ya, 2014 yılında ise 27 firmaya yükseldi. Manavgat’ta ihracat kapasitesi 2014 yılının ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62,2 artmıştır.2013 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemiz ihracatı 111 milyar 798 milyon 081 bin dolar iken bu rakam 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde yüzde 5,7 artarak 118 milyar 225 milyon 131 bin dolar olmuştur. 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde Antalya ihracatı 847 milyon 593 bin dolar iken bu rakam 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde yüzde 5,7 azalarak 799 milyon 845 bin dolar olmuştur. 2013 yılı Ocak-Eylül ayında Manavgat’tan 913.483,77 dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu rakam 2014 yılı Ocak-Eylül ayında yüzde 62,2 artarak 1.481.585,93 dolara ulaşmıştır."

İlçede ihracat yapan firma sayısının her geçen gün artış gösterdiğini, yaklaşık 1,5 milyon dolar ihracat yapıldığını bildiren Boztaş, "İlçe olarak ihracat oranımız olarak çok daha fazla olmasına rağmen ihracat yapan birçok firmamız farklı illerdeki gümrüklerden çıkış yaptığı için Antalya Gümrük rakamlarında yer almıyor. Diğer illerden yapılan ihracatlar o ilin gümrüğüne yansıyor" dedi.