TEDAŞ Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü’nden yapılan açıklamada, tarımsal sulama alacaklarının tek seferde peşin ödenmesi halinde anaparanın ödenerek gecikme faizinin affedildiği belirtilirken, yapılandırmanın tercih edilmesi durumunda ise, bu yapılandırma ile 5 yıla kadar yılda 1 kez ödenmeli yıllık 0/0 5 gecikme faiziyle ödeme yapabileceği kaydedildi.

TEDAŞ Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü’nden yapılan açıklamada, 11/09/2014 tarihinde yayımlanan 6552 sayılı Kanun ile Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış Şirketlerinin özelleştirilmeden önceki TEDAŞ’a olan tarımsal sulama borçları ile kamu kuruluşu ve belediyelere ait borçların tahsil edilmesi için sağlanan kolaylıkların vatandaşlara duyurulması amacıyla “Gelin Helalleşelim” adı altında bir kampanya düzenlendiği bildirilerek, “Bu kampanya tüm Türkiye’yi kapsıyor TEDAŞ’ın 21 bölgedeki dağıtım şirketi özel sektöre devri sırasında tarımsal sulama alacakları ile kamu kurum alacakları ve belediye alacakları özel sektöre devredilmiştir. TEDAŞ alacağı olarak kalan bu miktarın ana para olarak toplamı 3.8 milyar TL dır. Bu kanunla tarımsal sulama alacakları tek seferde peşin ödenir ise anapara ödenerek geçikme faizi affediliyor. Yapılandırma tercih edilirse bu yapılandırma ile 5 yıla kadar yılda 1 kez ödenmeli yıllık 0/0 5 gecikme faiziyle ödeme yapabiliyor. Diyelim bir çiftçimizin 2005 yılından kalma 1000 TL borcu olsun borç şu an 4230 TL olmuş durumda. Çiftçimiz bu borcunu 31 Aralık 2014 e kadar bölgedeki elektrik aldığı şirkete ya da bizim bölgedeki TEDAŞ Koordinatörlüklerimize müracaat ederek 2 Şubat 2015’e kadar tek seferde defaten öderse 1000 TL ödeyecek ve devleti ile helalleşecek” denildi.

Borcu olan çiftçinin, borcunu tek seferde yatıramaması halinde yılda 1 kez ödemeli 5 yıla kadar yapılandırabileceği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“5. yılın sonunda toplam ödeyeceği rakam 1295 TL olacaktır. Kamu kurumlarının ve Belediyelerin borçları ise gecikme faizi yıllık ortalama 0/0 21 yerine 0/0 7 ortalama ile yapılandırılıyor.”