2. Türk-Rus Toplumsal Forumu, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Rixos Downtown’da gerçekleşti.

Foruma, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türk-Rus Toplumsal Forumu Bölgesel İş Birliği Komitesi Başkanı Menderes Türel, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Toplumsal Forum Rus Eşbaşkanı Konstantin Kosachev ve çok sayıda Türk ve Rus yetkili katıldı. Forumun açılışında gerçekleşen Türk-Rus folklor gösterisi katılımcıların büyük beğenisini topladı.

“BU YIL 10 Ayda 3.5 MİLYON RUS MİSAFİR GELDİ”

Forumun açılış konuşmasını yapan Başkan Menderes Türel, “Rusya’nın, Rus kardeşlerimizin en çok tercih ettikleri turizm destinasyonu olan Antalya, bu yıl 10 ayda 3.5 milyon Rus misafirin gelmiş olduğu Antalya, elbette Türk-Rus Toplumsal Forumuna ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duymaktadır” dedi. Son rakamlara göre 13 bin 244 Rus’un Antalya’ya yerleştiğinin altını çizen Türel, “Böylece en büyük yabancı kökenli topluluğumuzu meydana getirmektedir. Biz Rus Antalyalı kardeşlerimizin sayısının artmasından, onların ülkelerimiz arasında kardeşlik köprüleri kurmasından da büyük mutluluk duyuyoruz. Artık Antalya doğumlu Rus bebekler,çocuklar, ülkelerimiz arasındaki kardeşliğin fidanları olacaklar. Onlar büyüdükçe kardeşliğimiz büyük bir çınar ağacı olacak. Aslında Türkiye-Rusya ilişkileri zaten tarihi ilişkilerdir, böylece kardeşliğimiz köklü bir geçmişten iddialı bir geleceğe uzanacaktır” diye konuştu.

Başkan Menderes Türel şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi, Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkanlarımızın bizzat önem vermeleri sonucunda Üst Düzey İşbirliği Konseyi oluşturmuşlardır. Türk-Rus Toplumsal Forumu 2010 yılında kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin üç ayağından birisidir. Diğer iki ayaklar olan Siyasi boyutu Ortak Stratejik Planlama Grubu, ekonomik boyutu ise Karma Ekonomik Komisyon ele almaktadır. Sosyal-insani üçüncü boyut çalışmaları ise ‘Türk-Rus Toplumsal Forumu’ tarafından yürütülmektedir. Amacımız ülkelerimizin sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, bilim ve kültür adamları, sanatçıları, sporcuları ve diğer sosyal kesimleri arasında temasları, işbirliğini geliştirmektir. Toplumsal Forum’un Bölgesel İşbirliği Komitesi Başkanı olarak bu ikinci toplantıyı cennet şehrimiz Antalya’da gerçekleştiriyor olmaktan dolayı ayrıca gurur duyduğumu ve bu toplantının ilişkilerimize güç ve hız kazandırmasını arz ettiğimi özellikle ifade etmek istiyorum.”

“BUGÜNLERDE RUSYA’NIN EKONOMİK VE SİYASİ SORUNLARI BULUNMAKTADIR”

Türkiye ve Rusya’nın her alanda ilişkilerini geliştirmek zorunda olduğunu vurgulayan Türel, “Ülkelerimiz, Karadeniz’de, Doğu Avrupa’da Orta Asya’da, Orta Doğu’da barış ve istikrara birlikte katkı yapmalıdırlar. Ekonomik ve siyasi ilişkilerimiz çok daha ileri seviyelere çıkmalıdır ve Toplumsal Forum bunun öncüsü olmalıdır. Yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, medyamız, kültür adamlarımız çok daha yakın işbirliğinin öncüleri olmalıdırlar. Güzel bir Rus sözü var, ‘Allah kendilerine yardım edenlere yardım eder’ der. Çok çalışmalıyız, biz çalıştıkça Allah da yardımcımız olacaktır. Bugünlerde Rusya’nın ekonomik ve siyasi sorunları bulunmaktadır. Türkiye de Suriye ve Irak’taki durumdan dolayı zorluklar yaşamaktadır. Dünya medyasının her zaman her yerde tarafsız olmadığını görüyoruz. Toplumsal Forum gibi yapılar ülkelerimizdeki gelişmeleri, dünyadaki gelişmeleri de daha iyi anlamak ve dış dünyaya daha iyi anlatmak için fırsat oluşturmaktadır” dedi.

”ANTALYA’DA RUS MUTFAĞI OLMALIDIR”

Antalya Belediye Başkanı olarak, yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin gelişmesine özellikle önem verdiğini belirten Menderes Türel, “Antalya’da Rus günleri, Rus festivalleri düzenlemeliyiz. Antalya’da Rus mutfağı olmalıdır. Moskova’da, Kazan’da ve diğer şehirlerde de Türk kültürünü tanıtan benzer etkinlikler yapmalıyız. Ortak kültür etkinlikleri, spor etkinlikleri, ortak dergiler, gazeteler, hatta televizyon yayınları üzerinde çalışmalıyız. Antalya’nın Altın Portakal, Piyano Festivalleri gibi etkinliklerini uluslararası alanda geliştireceğiz. Buralarda da daha fazla Rusya katılımı görmeyi arzu ediyoruz. Toplantımızın çok verimli geçmesini ve etkili sonuçlar alınacak tohumların burada atılarak en kısa sürede yeşermesini diliyorum” ifadelerini kullandı.