Antalya Valiliğinin "Önce Yaya" projesi, Manavgat ilçesinde pilot seçilen Antalya Caddesi’nde hayata geçirildi.

Proje kapsamında Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Manavgat Meslek Yüksekokulu’nda görevlilere iki gün boyunca eğitim verilirken, eğitimlerin tamamlanmasının ardından Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, MYO Müdürü Doç. Dr. Hacer Bakır Sert, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ufuk Aruk, İlçe Emniyet Müdürü Ercan İlhan, oda başkanları ve STK temsilcilerinin katılımıyla sertifika töreni düzenlendi.

Sertifika töreninde konuşan Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, 2012 yılında başlatılan "Önce Yaya" projesi kapsamında Antalya’da elde edilen olumlu sonuçlardan sonra Antalya Valiliği ile İl Emniyet Müdürlüğü’nün bütün ilçelerde projeyi uygulama kararı aldığını belirtti. Bulgurlu, bu kapsamda projenin Manavgat’ta da uygulanmaya başladığını kaydederek, projenin başarılı olmasının Manavgat’taki herkesin doğrudan sahiplenmesi ile orantılı olduğunu söyledi.

Projenin ilk olarak Antalya’da uygulandığını, başarıya ulaşılmasının ardından Alanya ve Kemer ilçelerinde uygulamaya konulduğunu belirten İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul ise, "Toplumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkan seyahat etme ihtiyacı, trafik olgusunu da beraberinde getirmektedir. Manavgat’a her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist gelmektedir. Bunların birçoğu kendi trafik kültürlerinden hareketle kazalara maruz kalıp, mağdur olmaları nedeniyle, ülkemiz uluslararası turizm platformunda zaman zaman zor duruma düşmektedir. 2011 -2013 tarihleri arasında İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından başarı ile yürütülen ’Yaya Önceliğini Ve Güvenliğini Sağlamak İçin Hayat Boyu Öğrenme’ projesi ile şehirlerimizde yaya önceliğini Avrupa standartlarında uygulayarak, ev sahipliği yaptığımız yabancı misafirlerimize de Manavgat’ta yaşam kalitesinin Avrupa standartlarında olduğunu göstermektir" dedi.

Projenin amacının yaya kazalarının en aza indirilmesini olduğunu belirten Tonbul, "Bu hususun ülke genelinde bir rol model olmasını amaçlıyoruz. Ayrıca mesleki eğitim aracılığıyla, sürücülere ve yayalara, trafik kültürünü öğretecek bir öğrenme modeli ile yaya güvenliğini sağlamayı amaçlarken, Manavgat’taki tüm STK, kamu kurumları ile yerel ve ulusal medya organlarıyla birlikte çalışarak projenin sürdürülebilirliğinin ve etkinliğinin de arttırılarak yürütülmesini arzu ediyoruz. Projeyi gerçekleştirirken sürücülere, yayalara, Manavgat’ta yaşayan tüm yurttaşlarımıza yaya kültürünü eğitimlerle ve seminerlerle aktarmaya çalışmanız, Avrupa standartlarında bir yaya kültürünün ilçede oluşması ve oluşan bu kültürün devamlılığı önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Eğitime katılanların sertifikalarının verilmesinin ardından pilot bölge olarak belirlenen Antalya Caddesi’nde açılış töreni düzenlendi.