24 Kasım Öğretmenler Günü, Ardahan’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar çerçevesinde ilk olarak Valilik binası önünde ki Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı. Program daha sonra Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen etkinliklerle devam etti.

Burada ki programda konuşan Vali Vekili Deniz Pişkin, öğretmenlik mesleğinin bir meslekten öte tarih yapan bir etkinlik olduğunu belirterek, “Dünya çok farklı bir yöne gidiyor. Artık devletler savunma sanayiye, ağır silahlara veya başka alanlara yaptıkları yatırımlarla değil, eğitim sanayisine ve eğitime ayırdıkları bütçe paylarıyla gelişmişliklerini ispat etme yarışına girmişlerdir. Çünkü bilginin en büyük güç, en büyük erdem ve en büyük üstünlük olduğunu artık herkes kabul etmektedir. Bizim sadece genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmamız, ya da çok zengin yer altı kaynaklarına sahip olmamız veya stratejik manada Asya ile Avrupa’yı birbirine birleştiren bir noktada olmamız bizi tek başımıza güçlü kılamaz. Bütün bu potansiyeli gerçeğe dönüştürecek bilgi, birikim ve teknoloji yoksa tüm bunlar birer üstünlük değil, zafiyet olacaktır. İşte bu noktada eğitim, eğitimin de içerisinde öğretmene verilen değer, toplumların geleceğine ne derece önem verdiğiyle doğru orantıdadır” dedi.

Hiç bir meslek grubunun öğretmenlik mesleği kadar geleceğe tesir etme şansına sahip olmadığına vurgu yapan Vali Vekili Pişkin, “Öğretmenlik mesleği derken, öğretmenliği sade bir meslek olarak görmek, öğretmenliğin evrensel kültür tarihinin oluşumunda oynadığı rolü küçümseme anlamına gelir. Çünkü öğretmenlik sadece bir meslek değil, tarih yapan bir etkinliktir. İskender’i Aristo’dan bağımsız düşünemeyeceğimiz gibi, Fatih’i de Ak Şemsettin’den bağımsız düşünemezsiniz. Bunun yanında öğretmenliğin bir misyonu vardır. Misyonlar benim gözümde iki şekilde kategorize edilir. Birisi bilgiyi üretmek, birisi de bilgiyi aktarmaktır. Üretmek, toplumların kültürel hafızalarını ileri taşımalarında ve toplumsal kimliğin oluşumunda çok büyük sosyolojik rol oynayan bir işlemdir. Sadece bilgiyi üretmek, sadece bilgiyi aktarmak ve bilgiyi üretmeden aktarmak bir kısır döngüye yol açar. Öğretmenler, bilgiyi aktarırken, sadece bir dünya insanı yaratma gayretinin ötesinde, aynı zamanda milli ve manevi değerlerimizi de çocuklarımıza aşılayarak, onları hem kendi toplumuyla barışık, hem toplumun değerlerini benimsemiş birer birey olarak yetişmeleri yolunda çaba sarf etmelidirler. Göreve yeni başlayan öğretmenlerimize şunu söylemek istiyorum; öğretmenlik, bilgiyi didaktik bir şekilde ya da başka bir şekilde dört duvar arasında çocuklara ezber yaptırma sistematiği değildir. Böyle bir etkinliğin çok ötesinde, hayatı ve insanı tazeleme gayretidir. Çünkü o çocuklar sizin ellerinizde şekil bulacaktır. Toplum sizlerin sayesinde ayağı kalkacaktır ve sizlerin sayesinde yön bulacaktır. Sizler, başkalarını aydınlatma uğraşı içerisinde, kendisini eriten mumlarsınız. Ama hepimiz biliyoruz ki, herkes ışıklıklarında yaşar. Bu eriyen mumların hiçbir tanesi karşılıksız kalmayacaktır. Başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve şehit öğretmenlerimiz olmak üzere, ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum. Ardahan ilimizde görev yapan öğretmenlerimiz ve tüm öğretmenlerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Vali Vekili Pişkin’in konuşmasının ardından tören de, göreve yeni katılan genç öğretmenler öğretmenlik yemini etti. Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından, öğrencilerin şiirleri ve oratoryo gösterilerinin sunulduğu tören, öğrencilerin çeşitli dillerde öğretmenler gününü kutlamasıyla sona erdi.