Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, kentteki 46 bin arılı kovandan 25 bininin Ardahan’da kapalı ortamda diğerlerinin ise Artvin’de kışlatılmak üzere, kışlatma döneminin başladığını belirtti.

Evliyaoğlu, kışlatmayla ilgili yaptığı açıklamada, İlk defa geçen yıl uygulamaya konulan modern kışlatma alanları ile arı ölümlerini en aza indirmeyi hedefliyoruz dedi.

Evliyaoğlu, Kovanların kışlatılacağı mekânların hava sürkilasyonunun olmasına, Kışlatacağımız kapalı alanın da kovanları koyduktan sonra karartma yapılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti;

’’Kentteki 46 bin arılı kovandan 25 bininin Ardahan’da kapalı ortamda, diğerlerinin ise Artvin’de açık alanda kışlatılacağını ifade eden Evliyaoğlu, şunları kaydetti: "Arılı kovanın konulacağı kapalı mekanın sessiz ve karanlık olması şart. Çünkü arıyı rahatsız eden ses ve ışık olmamalı ve bu sebeple uyanmamalı. En önemlisi de mekanda nem olmayacak. Hava sıcaklığı da sıfır derece olacak. Ayrıca kışlatmanın duvarı ve zeminiyle kovan arasında en az 60 santimetre mesafe olmalı. Çünkü burada hava sirkülasyonuna izin verilecek şekilde kovanlar dizilmeli. Nemsiz bir mekânda hava sıcaklığı arı için son derece önemli. Ayrıca kovan bacasına, yani arının girip çıktığı alana hava alacak şekilde ızgara konulmalı. Kovan içindeki çerçeveyle kovan kapağı arasında da hava alacak şekilde uygun bir bez konulmalı.’’

Evliyaoğlu, kışlatma’nın son günlerde yağan kar ve sıfırın altına düşen soğuklarla başladığını söyleyerek, arıcıların kışlatmaya giren kovanda arı için yeterli olan balı da bulundurmalarıı gerektiğini ifade etti.