Ardahan Üniversitesi (ARÜ), yaptığı çalışmalar ve eserleriyle Türk edebiyatı ve tarihine büyük katkılar sağlayan isimlerle ilgili önemli organizasyonlar düzenlemeye devam ediyor.

Yazar, şair, tarihçi ve fikir adamı Hüseyin Nihal Atsız, ARÜ Türk Dünyası Topluluğu ve ARÜ Tarih Topluluğu tarafından hazırlanan “Vaktiyle Bir Atsız Varmış” konulu programda anıldı. Program çerçevesinde Atsız’ın hayatı, eserleri, fikir ve düşünce yapısı Ardahan Üniversitesi İBEF Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ceval Kaya ve Doç. Dr. Ahmet Ali Aslan tarafından anlatıldı. Anma programında belgesel film gösteriminin yanı sıra birbirinden güzel şiir ve müzik dinletileri de sunuldu.

İBEF Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş ve çok sayıda ARÜ’lü akademisyen ve öğrenci katıldı.

Yazarla İlgili Bilinmeyenler Gün Işığına Çıkarılıyor

Programın ilk konuşmasını yapan Prof. Dr. Ceval Kaya, Atsız’la ilgili yaptığı çeşitli çalışmalara değinerek Türk tarihini derinden etkileyen yazarın fikirleri ve eserleri hakkında önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Kaya, özellikle 2000’li yıllardan itibaren bölgesel ve küresel alanda oluşmaya başlayan toplumsal ve siyasi atmosferin de etkisiyle Atsız’ın eserleri üzerinde daha yoğun bir şekilde durulduğunu belirterek, “2000’li yıllardan itibaren yaptığım araştırmalarla ilgili örnek bir anekdotu sizlerle paylaşmak istiyorum. O yıllarda Atsız la ilgili bir ses kaydı veya görüntü aramaya başlamıştım. Atsız’a ait ses kaydı olacağını düşündüğüm Reha Oğuz Türkan’dan bu konuda yardım istedim. Türkan, kendine ait kullanmadığı yazlık evden bulduğu ses kaydını bana verdi. Böylece Atsız’ın ilk ses kaydını gün ışığına çıkardım.” diye konuştu. Ayrıca ‘’Atsız’ın Bozkurtlar Romanı’’ üzerine de değinen Prof. Dr. Kaya, eserin Türk tarihine ve kültürüne 1400 yıl öteden ışık tuttuğunu, tarihi roman konusunda gerek gerçeğe yakınlığı gerekse de üslubuyla bir başyapıt olduğunu ifade etti.

“Nihal Atsız Bize Çok Şey Öğretti.”

Konferansta Atsız’ın mücadeleci kimliği ve Türk tarihine katkısına değinen Doç. Dr. Ahmet Ali Aslan, “Kars’ta lisede okurken bir tarih hocam vasıtasıyla Nihal Atsız’ı tanıdım. İzmir’den gelen idealist tarih hocamızın bize verdiği Atsız imzalı ‘Bozkurtların Ölümü’ kitabını okudum. Kendimi kitaptaki kahramanlarla özdeştirdim. Ayrıca o dönemlerde Kars’tan kırk arkadaşımla beraber Nihal Atsız’ı ziyarete gittik. Öte yandan iç dünyamı Atsız’ın fikir ve eserleri şekillendirdi. Bu yüzden işimi yorulmadan ve severek yapıyorum. Ne milletim için çalışmaktan, ne de öğrencilerime hürmette yoruluyorum. Çünkü onlar bana Allah’ın emanetidir. Öğrencilerime saygı duymazsam, onlara bir şey öğretemeyeceğimi Nihal Atsız bana öğretmiştir.” şeklinde duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Türküler ve Şiirler Atsız İçin…

Programda İBEF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Âşık Faruk Erdoğan, Atsız için bestelediği türküyü ve Atsız’ın bestelenmiş şiirlerinden olan ‘’Türk Kızı’’ adlı eseri izleyicilerle paylaştı. Ardından Tarih Bölümü öğrencilerinden Ayhan Erinkarlı ve Muhammet Yavaş, Atsız’la ilgili izleyicilere bir şiir dinletisi sundu. Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, ARÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ceval Kaya ve Doç. Dr. Ahmet Ali Arslan’a teşekkür belgelerini takdim etti.