Başkanlığı ve Sekreteryası Ardahan Üniversitesi tarafından yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) düzenlediği Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye’nin en başarılı online sınav uygulamaları arasında ilk 3’te olmaya aday gösterildi.

KÜNİB’in Online Sınav Uygulaması Anlatıldı

Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Dil Kurumu (TDK) işbirliğiyle, Ankara’da “Teknoloji Tabanlı Öğretim” konulu “Uluslararası Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu” yapıldı. Sempozyuma Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kan, Orta Doğu Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş Kayapınar, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şaziye Yaman, Ardahan Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Öğr. Gör. Arif Cem Topuz ile alanlarında uzman çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyumda, KÜNİB çatısı altında 4 akademisyenin ortak çalışması sonucu “Yabancılar İçin İnternet Tabanlı Türkçe Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı: Bir Uygulama Modeli Olarak TYÖS" başlıklı bildiri sunuldu. Sempozyumda akademisyenler, ölçme ve değerlendirme, görsel ve içerik tasarımı, yazılım ve güvenliğin sağlanması boyutlarının online sınav uygulamaları için önemini masaya yatırdı. Ayrıca KÜNİB tarafından yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı’nda (YÖK) bu hususların nasıl başarılı bir şekilde uygulandığı hakkında önemli bilgiler verildi.

YÖS, Türkiye’de İlk 3’e Girmeye Aday

Sempozyumda katılımcılar, KÜNİB tarafından geliştirilen online sınav uygulamasına büyük ilgi gösterdi. Katılımcılar, KÜNİB’in uygulamasının Türkiye’nin en başarılı ilk 3 online sınavı arasında olduğu yönünde övgü dolu değerlendirmelerde bulundu.

Sempozyumda KÜNİB’in online sınav uygulaması hakkında bildiri sunan akademisyenler şöyle:

Prof. Dr. Adnan KAN - Gazi Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. Şaziye YAMAN - Mersin Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. Ulaş KAYAPINAR - Orta Doğu Amerikan Üniversitesi

Öğr. Gör. Arif Cem TOPUZ - Ardahan Üniversitesi.