17 Aralık soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi’ne yönelik yapılan operasyona ilişkin davada mahkeme ifadesi alınan 16 sanığın duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada 7 tutuksuz sanık ve taraf avukatları hazır bulundu. Dün yargılanmasına başlanan davanın bugün görülen celsesinde tutuksuz sanıklar Raşit Şentürk, Ramazan Özyıldız, Sevinç Doğan, Şenol Şirin ve Yener Çavdar savunmalarını yaptı. Sanıklar, rüşvet aldıkları ve verdikleri yönündeki iddiaları reddederek beraatlerini talep etti.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti taleplere ilişkin ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, 2863 sayılı yasaya muhalefet suçu yönünden suçtan zarar görme ihtimali bulunduğundan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, yine rüşvet alma ve vermeye aracı olma suçları yönünden suçtan zarar görme ihtimali bulunduğundan İstanbul Muhakemet Müdürlüğü’nün davaya katılan olarak kabulüne karar verdi.

Duruşmada savunmaları alınan 16 sanığın davadan vareste tutulmasına karar veren mahkeme sanıklardan Kader Demir hakkındaki adli tedbirin kaldırılmasını hükmetti. Duruşmaya iki günlük sağlık raporu sunarak katılmayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in kardeşi Sebahattin Demir’in mazeretinin kabulüne karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in kardeşi Sebahattin Demir’in "Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" ve "Ruhsatsız ateşli silahlar ile mermileri satın alma veya taşıma ve bulundurma" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar, diğer 20 şüpheli hakkında ise “rüşvet almak ve vermek ve 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununa muhalefet” suçlarından çeşitli hapis cezaları istenilmişti.