17 Aralık soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi’ne yönelik yapılan operasyona ilişkin 21 kişi hakkında açılan davanın görülmesine başlanıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 17 Aralık soruşturması kapsamında aralarında Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir’in de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner, Başkan Demir’in de aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında “suç işlemek için örgüt kurmak, suç örgütüne üye olmak, örgütün amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak, rüşvet almak ve vermek, rüşvete aracılık etmek, resmi evrakta sahtecilik, 2863 sayılı yasaya muhalefet, mühür bozma ve resmi evrakta sahtecilik” suçlarından takipsizlik kararı vermişti. Savcı Ekrem Aydıner, aralarında Başkan Demir’in kardeşi Sebahattin Demir’in de bulunduğu 31 şüpheli hakkında iddianame hazırlamıştı. İddianameyi inceleyen İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, “usul eksiklikleri var” diyerek iddianameyi iade etmişti. Mahkemenin tespit ettiği eksiklikleri tamamlayarak yeniden iddianameyi hazırlayan Savcı Aydıner, iddianamede yer verdiği şüpheli sayısında da değişikliğe gitmişti. Savcı Aydıner, ilk iddianamede yer alan 10 şüpheli hakkında takipsizlik kararı vererek, iddianamede 21 şüpheliye yer vermişti.

Mahkeme tarafından bu kez kabul edilen iddianamede, Sebahattin Demir’in "yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" ve "ruhsatsız ateşli silahlar ile mermileri satın alma veya taşıma ve bulundurma" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar hapsi istenmişti. İddianamede 20 şüpheli hakkında ise “rüşvet almak ve vermek ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlarından çeşitli hapis cezaları istenilmişti.

İddianamede yer alan 21 şüphelinin yargılanmasına İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.