Fatih’te Ahmet Koca isimli vatandaşı darp ettikleri iddiasıyla 6 polisin 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda şikayetçi Ahmet Koca’nın polisler tarafından darp edildiği anlatıldı.

Fatih’te geçtiğimiz yıl bir vatandaşın polis tarafından darp edilmesine ilişkin 11 polisin yargılandığı dava geçtiğimiz günlerde karar bağlanmıştı. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılamada mahkeme işkence suçundan yargılanan 11 polisten 6’sını eziyet suçundan 1 yıl 8 ay hapse çarptırmıştı. Mahkeme 5 polis hakkında ise beraat kararı vermişti. Mahkeme polislerin şikayeti üzerine yargılanan müşteki sanık Ahmet Koca’nın ise beraatine karar vermişti.

Mahkeme davaya ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda olay yeri ile nezarethanede çekilen ve elde edilen görüntülerin bilirkişiye gönderildiği anlatıldı. Bilirkişinin 12 adet DVD ve bir adet harici diske ilişkin yaptığı incelemede iki polis memurunun Koca’nın kafasını yere eğmeye çalışırken bir diğer polis memurunun da arkadan çektiği, Koca’nın kendisini doğrultmaya çalıştığı, fakat iki polis memurunun yumruk atmaya devam ettikleri, Koca’nın yerde yatarken de polis memurlarının tekme ve copları ile şahsa vurduklarının belirtildi.

Gerekçeli kararda bilirkişi raporuna göre polis memurlarının yerde yatan Koca’nın kafa ve vücut kısmına tekme ve cop darbeleri ile rastgele vurduklarının tespit edildiği, Koca’nın yanındaki bayanların sürekli çağlık attıkları bilgisine yer verildi. Bilirkişi incelemesinde, Koca’nın 5 polis memuru eşliğinde polis merkezine götürüldüğünde üzerindeki atletinin parçalanmış vaziyette olduğu ve ters kelepçeli şekilde nezarethaneye konduğu belirtilen gerekçeli kararda “Koca’nın nezarethanede yerde yattığı esnada büyük tuvalet ihtiyacını yattığı yere yaptığı ve dışkısının içinde yatarken bir polis memuru tarafından parmaklıkların arkasından kelepçesinin çözüldüğü saptandığı” anlatıldı.

Bilirkişi raporu ve dosya kapsamında verilen ifadeler göz önüne alındığında şüpheli polisler Adem Doğan, Muhammet Mustafa Gülcan, Atalay Erzurumlu, Ali Yeneri Fatih Kalabalık ve Mustafa Altınok’un müşteki sanık Ahmet Kocaya yönelik eziyet suçunu işlediklerinin sabit olduğu belirtildi. Bu nedenle 6 polisin 2 yıl 2’şer yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve duruşmadaki iyi halleri göz önüne alınarak cezalarının 1 yıl 8 aya indirildiği hatırlatıldı.

Şüpheli 5 polis hakkında yeteri delil olmadığından beraat kararı verildiği hatırlatılan gerekçeli kararda, polislerin şikayeti üzerine hakkında dava açılan Ahmet Koca’nın ise beraatine karar verildiği belirtildi.