Tüm Türkiye’de olduğu gibi Manisa’da da aile hekimleri bir gün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü bahçesinde toplanan aile hekimleri üzerlerindeki baskının dayanılmaz bir hal aldığını öne sürerek iş bırakma eylemi yaptı. Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü bahçesinde Manisa Aile Hekimleri Derneği (MAHED), Manisa Tabip Odası ve Türk-Sağlık Manisa Şubesinin ortak düzenlediği eylemde ortak bildiriyi MAHED Başkanı Mehmet Tansu Dere okudu. Eyleme Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Genç de katıldı.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde ortak bildiriyi okuyan MAHED Manisa Başkanı Mehmet Tansu Dere, “Sorunun adı ‘teşvik edilmiş acile başvuru’ sorunudur. Bu sorunun sebebi ve çözümü aile hekimlerinde değildir. Bu sorun bahane edilerek aile hekimliği uygulaması bitirilmek istenmektedir. Hastane acillerine başvuruyu teşvik eden bizzat mevcut sağlık bakanlığımızdır. Aile Sağlığı Merkezleri, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik vererek halkımızın geleceği için çalışan merkezlerdir. Herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması prensibi yerine, nöbetçi hekimden hizmet alınmasının getirilmesi, aile hekimliği uygulamasını bitirerek, bu yerlerin aile sağlığı merkezi olma özelliğini kaybettirecektir. Bu şekilde eski sağlık ocağı sistemi tekrar getirilmek istenmektedir” dedi.

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının artık gelecekten umudunu kestiğini savunan Dere, “20 bin aile hekimine ve 20 bin aile sağlığı çalışanına daha ihtiyacım var’ diyen bakanlık, acaba mevcut aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının, sistemden kaçış için yollar aradığının farkında değil midir? Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarına haftada 6 gün, günde 12 saatten, ayda 300 saat çalışmak insan haklarına aykırıdır. Biz halkımızın sağlığının daha iyi takip edilebilmesi ve aile hekimliğinin bitirilmemesi için bugün tüm Türkiye’de olduğu gibi eş zamanlı bir gün iş bırakma eylemi yapmaktayız. Bugün aile hekimliğinin bitirilmesine halkımız adına itiraz ediyoruz. Halkımızı da bize destek olmaya çağırıyoruz. Ayrıca, 13 Aralık Cumartesi günü tüm Türkiye’den gelen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ile Ankara’da miting yapacağız. ASM-TSM nöbetlerinden vazgeçilmelidir.”

Sağlık Bakanlığına da seslenen Dere, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bundan önceki sağlık ocağı uygulamasını bitirdiğiniz gibi şimdi de aile hekimliği uygulamasını bitirmeyin. Aile hekimliğine ve birinci basamak sağlık hizmetlerine sahip çıkın.”