Bursa’nın Mudanya ilçesindeki antik kent Myrleia’nın üzerine inşa edilen AVM için mahkeme iptal kararı verdi. Ayrıca antik kent kalıntılarına rağmen AVM inşaatına izin verdikleri iddia edilen Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyesi 9 kişi hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan 3’er yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Aslı Evke Yetkin, AVM’nin yıkılarak bölgenin bir an önce turizme kazandırılmasını istediklerini söyledi.

Geçmişi MÖ 7. yüzyıla kadar dayanan antik kentin korunması için teşebbüste bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği, Bursa Barosu, Doğader ve Makina Mühendisleri Odası’nın da aralarında bulunduğu STK’lar, antik kent Myrleia’nın AVM olarak kullanılmasına karşı çıkarak İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bursa 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi incelemesinin ardından hazırlanan rapor doğrultusunda dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

Mahkeme heyeti, gerekçesinde, 3. derece sit alanında kalan alanda yapılaşmaya izin veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Davalıların kararı Danıştay’a temyiz edeceği öğrenildi.

Öte yandan söz konusu inşaata izin vererek görevlerini ihmal ettikleri iddia edilen Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri hakkındaki soruşturma da tamamlandı. Savcılık, aralarında Bursa Müze Müdürü’nün de bulunduğu 9 kurul üyesi hakkında, “görevi kötüye kullanmak” suçundan 3’er yıla kadar hapis istedi. Sanıklar önümüzdeki günlerde 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

“AVM YIKILARAK BÖLGE TURİZME KAZANDIRILMALIDIR”

Bu arada kararları değerlendiren Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Aslı Evke Yetkin, “İdare mahkemesi kararıyla antik kent üzerine yapılan AVM’nin hukuksuz olduğu kesinleşmiştir. Biz şuan yetkililerden mahkeme kararına uymalarını, antik kenti derhal koruma altına almalarını istiyoruz. Söz konusu AVM’nin yıkılarak, bölgede gerekli ve kapsamlı bir kazı çalışmasının ardından turizme kazandırılmasını tek talebimizdir” dedi.

Yetkin, açılan ceza davası ile ilgili de şunları söyledi:

“Mudanya halkımızın ve derneğimiz 2 yıl önce yaptığı suç duyurusu neticesinde yetkililer hakkında da gerekli dava açılmıştır. Keyfi kararlar vererek tarihi bir kenti yok olmaya mahkum edenler hukuk önünde hesap verecektir”.

TÜRKYILMAZ: "MUTLUYUZ"

Konu ile ilgili açıklama yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, alınan karardan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Bundan sonra belediye olarak üzerlerine düşen görevi eksiksiz olarak yerine getireceklerinin altını çizen Türkyılmaz, “Geçmiş ile ilgili bu konuda suç işleyen ve yanlış yapanlar hakkında gerekli hukuki yollara başvuracağız. Alınan kararı destekliyor ve sahipleniyoruz. Antik kent alanını müze olarak geleceğe kazandırdığımız gün daha büyük bir mutluluk yaşayacağız. Bu süreçte destek veren oda ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.