Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin davaya başlandı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın davaya katılma talebine sanık avukatı tarafından yapılan, “Bunlar size seçim öncesi puan kazandırmaz” eleştirisi gerginliğe neden oldu.

Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen Stadı’nın yerine inşa edilen rezidans inşaatında yaşanan asansör faciasına ilişkin 4’ü tutuklu 25 sanığın yargılanmasına başlandı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 17 tutuksuz ve 4 tutuklu sanık ile taraf avukatları hazır bulundu.

“ONLAR ÖLDÜ, BEN KALDIM”

Sanıkların kimlik tespitlerinin ardından CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, İnşaat İşçileri Sendikası ve kazada hayatını kaybedenlerin aileleri davaya katılma talebinde bulundu. Asansör faciasında hayatını kaybeden işçilerin arkadaşı Hüseyin Gündoğdu, “Ölen 10 işçinin arkadaşıyım. Onlar öldü ben kaldım, ölmedim. Onları savunmak için buradayım "dedi.

“BUNLAR SİZE SEÇİM ÖNCESİ PUAN KAZANDIRMAZ”

Katılma taleplerine ilişkin beyanda bulunan sanık avukatlarından Hasan Girit, Mahmut Tanal’ın katılma talebine ilişkin, “Milletvekili olmak davaya müdahil olmayı gerektirmez. Bunlar size seçim öncesi size puan kazandırmaz" dedi. Bu söz üzerine Tanal, "Kimsenin hakaretini dinlemek zorunda değiliz" diyerek, Avukat Girit’e, "Karakolda tanıklara ne söylediniz de tanıklar bizi arayarak ’baskı görüyoruz’ şeklinde ifade kullandı” diye sordu.

“KİM O BAĞIRAN, ÇIKARIN DIŞARI”

Girit daha sonra, “Katılan olmak için somut zarar görmek gerekir. İnsan Hakları Derneği gibi derneklerin doğrudan katılması söz konusu olur ancak ÇHD’nin bu anlamda katılması kabul edilemez. Hüküm kuruluncaya kadar herkes suçsuzdur. Aksi halde kargaşa olur. Ölenlerin arkadaşları olaydan zarar gördüğünü doktor raporuyla kanıtlarsa ancak davaya katılabilirler Ortalığı bulandırmaya gerek yok" dedi. Bunun üzerine izleyiciler arasında oturan avukat Alp Tekin Ocak, "Ortalık bulandırmak ne demek" diye bağırdı. Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, bunun üzerine bağıran kişinin salondan çıkarılmasını istedi. Tamirci’nin bu isteği salonda tartışmalara neden oldu.

“ÖNCE BAĞIRDI SONRA CÜBBESİNİ GİYDİ”

Ocak ayağa kalkarak, “Sayın yargıç ben de avukatım” şeklinde bağırıp avukat cübbesini giyerek salondan çıkmayacağını söyledi. Mahkeme başkanı, “ Avukat cübbesini sonradan giydi. Dışarı çıkacak o. Hayatım boyunca dinleyicilerden kim bağırdıysa dışarı çıkardım. Bunu buradan çıkarmam lazım. O avukat içeri alınmayacak” dedi. Üye hakimin avukatlara, “Terbiyesizlik etmeyin” sözleri nedeniyle gerginlik yaşanınca Başkan Tamirci duruşmaya 10 dakika ara verdi. Aranın ardından avukat Ocak’ın duruşma salonundan çıkarılmasına karar verildi.

Duruşmaya öğle arasının ardından katılma taleplerinin değerlendirilmesi ile devam edecek.

İDDİANAMEDEN

İddianamede 4’ü tutuklu 25 şüpheli hakkında ’’taksirle ölüme sebebiyet vermek’’ suçundan 2,5 yıldan 22,5’ar yıla kadar hapis cezası isteniyor. Aralarında Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Yunus Emre Torun ve Mehmet Torun’un da bulunduğu 9 kişi hakkında ’’taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek’’ ve ’’yargı görevini yapanı etkileme’’ suçundan kovuşturmaya yer olmadığına hükmedilerek takipsizlik kararı verilmişti.