İstanbul’da giydiği ayakkabıdan dolayı ayakları yara bere içinde kalan 18 yaşındaki genç kız, kaçak yollarla piyasaya sürülen zehirli ayakkabılardan aldığının endişesini taşıyor. Genç kız, “Doktorum ayaklarımın ayakkabıda bulunan kimyasal bir maddeden dolayı bu hale geldiğini söyledi” dedi.

Çin’den ithal edilip kaçak yollarla piyasaya sürülen zehirli ayakkabılar vatandaşın korkulu rüyası oldu. Piyasaya sürülen 33 bin zehirli ayakkabı iddiasını geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin doğrulaması ve 18 yaşında bir genç kızın ayaklarının giydiği ayakkabı yüzünden yara bere olması paniği iyice arttırdı. Bir mağazadan 150 TL’ye aldığı ayakkabıları giydiği zaman ayakları kızaran ardından da yara bere olan Esra Cevher, ayakkabıların laboratuvarda incelenmesini bekliyor.

Ayakkabıyı her giydiğinde ayaklarının kızardığını belirten Esra Cevher, “Ayakkabıları eylül ayına kadar kullanmamıştır. Daha sonra kullanmaya başladığımda fark etmeden ayaklarımda kızarıklıklar oldu. Kanamalar oldu, doktorum alerjik bir durum olduğunu söyledi. Kullanmaya devam ettim. İyileşir gibi olurken tekrar kızarmaya başladı” dedi.

Ayakkabılarını 150 TL’ye bir mağazadan aldığını belirten genç kız, “Acile gittim, uzun süre giymedim. Ayağım iyileşmeye başladı. Bir hafta önce tekrar giydim. 10 saat sonra kızarmaya başladı. Kaşınmaya başladı. Eve gittiğimde su topladı, intihap oldu. Her şey 1- 2 saat içinde oldu. Derim birden bire çarşaf gibi inceldi. Sabah uyandığımda etim ile derim bir birbirinden ayrılmıştı” diye konuştu.

“AYAKKABIDAKİ KİMYASAL MADDE AYAKLARIMI BU HALA GETİRMİŞ”

Doktorunun ayakkabıda bulunan bir kimyasal madden dolayı ayaklarının bu hale geldiğini söylediğini kaydeden genç kız, “Direk kendimi acille attım. Doktorum alerjik bir bünyem olduğunu ama ayakkabıdan kaynaklı olduğunu içinde kimyasal bir madde olduğu için ayağımın bu halde olduğunu söyledi” dedi.

“FARKINA VARMASAYDIM AYAĞIMDAN OLABİLİRDİM”

Farkına varmasaydı ayağından olabileceğini kaydeden Cevher, “Hem manevi olarak bir sıkıntı yaşadım. Çektiğim acıyı anlatamıyorum zaten. En azımdan hakkımı anlayacağım. Ben bunun ayakkabıdan olduğunu fark etmeseydim belki de ayağımdan olacaktım. Ayakkabı alırken dış görünüşüne bakıyoruz, ama içine ne yazdığını, ne olduğunu incelememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“AYAKKABILARIN TOPLATILMASI İÇİN DAVA AÇACAĞIZ”

Tüketici Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise laboratuvar incelemelerin ardından ayakkabının toplatılması için daha açacaklarını belirterek, “Bu ayakkabı yalancı indirimlerle 150 TL’ye satılan bir ürün. Ticaret bakanının açıkladığı zararlı olduğu bilinerek piyasaya sürülen kanserojen ayakkabılardan olma ihtimali çok yüksek. Laboratuvarlarda analizi yapılacak. Ardından toplatılması yönünde dava açacağız. Cumhuriyet Savcılığı’na bu ürünü depodan çıkaranlar, ithal edenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Avukat arkadaşlar çalışmalarını yapıyorlar. Ciddi tedbirin alınması gerekiyor. Tüketici evine laboratuvar kuramaz. Dili kaldırıp altına bakması lazım. Uzakdoğu adı görüyorsa o üründen uzak durmaktan başka yapabileceği bir şey yok” ifadesini kullandı.