Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararının ardından 236 sanığın tekrar yargılandığı Balyoz davası yarına ertelendi.

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’yla ilgili verdiği "hak ihlali" kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davaya bugün de devam edildi.

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, dijital delilleri ve tanık beyanlarını inceleyen sanıklar ve avukatları, bilirkişi listesine karşı taleplerde bulundu. Taleplerin ardından duruşma savcısı Ramazan Öksüz, 10, 11, 16, 17 nolu CD’ler, 5 nolu hardisk ve Eskişehir’de bir sanıkta ele geçirilen USB’nin mahkeme heyeti tarafından tayin edilecek üçlü bilirkişi heyetine incelettirilmesi talebinin kabul edilmesi yönünde görüş beyan etti. Savcı Öksüz, sanık avukatlarının askeri bilirkişi oluşturulması ile ilgili taleplerini, sanıkların yapacakları savunmalarda kendileriyle ilgili askeri konularda gerekli bilgiler verebilecekleri gerekçesiyle reddedilmesine karar verilmesini talep etti. Sanıkların adli sicil kaydının silinmesi ile ilgili taleplerin de bu konunun adli sicil kurumu ilgilendirdiğinden dolayı reddine karar verilmesini talep eden Öksüz, tanıkların duruşmalardan vareste tutulması talebinin kabulüne karar verilmesini istedi.

Avukatlar Hüseyin Ersöz ve Celal Ülgen’in 11 ve 17 nolu CD’ler üzerindeki yazıların emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’ne ait olup olmadığının inceleme yapılması taleplerinin kabulüne karar verilmesini isteyen savcı Öksüz, bilirkişi tayin edilip incelemeler yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek ve ara kararını açıklamak üzere duruşmayı yarın saat 10.00’a erteledi.

Dava sonrası adliye önünde açıklama yapan Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, “Cumhuriyet savcısı kimi askerlerin bilirkişi incelemelerinin içerisinde askerde bulunsun talebini reddederken ’buna ne gerek var siz söylerseniz biz zati inanırız, bu nedenle böyle bir şeye gerek olamadığına’ diye karar verdi. Cumhuriyet savcısı 4 yıl boyunca anlatmaya çalıştığımız, 11 ve 17 nolu CD üzerindeki imza incelemesi yapılması taleplerimizi reddeden bir tavrı vardı önceki mahkemenin ama bu mahkeme, ‘Evet bunlar incelenmeli yazı yaşının da sorulması gerekir’ dedi. Bu da son derece önemliydi” dedi.

Yarınki duruşmaya ilişkin de bilgi veren Ülgen, “Yarın mahkeme heyeti bugün yapılan talepleri değerlendirerek. İTÜ’den gelen bilirkişi heyetinden kurul seçerek bu vasıtayla dijital verilerin tümünün incelenmesini sağlayacak. Fiziki sahtecilik vardı. 11 ve 17 nolu CD üzerindeki fiziki sahteciliğin nasıl yapıldığı bilirkişi tarafından tespit edilmesini sağlayacak. Bundan sonra bilirkişi incelemesi ve rapor alınması uzun süre istediği için Ocak ayı içinde bir gün verilir. Gelmezse bir celse daha atar. Beklediğimiz bu” diye konuştu.