Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasına ilişkin verdiği "hak ihlali" kararının ardından 236 sanığın yeniden yargılandığı dava yarına ertelendi.

AYM’nin kararının ardından 236 sanığın yargılanmasına Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmada eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman "tanık" sıfatı ile dinlendi. Duruşmada sanıklar, tanıkların beyanlarına bir itirazlarının olmadığını belirterek, bilirkişi heyetini tanımadıklarını ve itiraz haklarını saklı tuttuklarını ifade etti. Yarın devam edilecek olan duruşmada sanıklar ve avukatların taleplerinin alınması ile devam edilecek.

Adliye çıkışı açıklama yapan sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, bugün yapılan duruşmada, 5 yıldır dinlenmeyen 2 tanığın, 15 dakikalık sürelerde bütün ifadelerini bitirdiklerini söyledi. Davanın bundan sonraki seyriyle ilgili de bilgi veren Ülgen, “Yarın geri kalan sanıklar ifadelerini tamamladıktan sonra avukatlara geçecek. Avukatlar da akşam saatlerine kadar sürecek. Yarın akşam saatlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen liste üzerinde reesen mahkeme heyeti bilirkişi kurulu seçerek, dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar verecek ve dosyayı talik edecek. Tahminen 2015 Ocak ayı. Çünkü bilirkişi raporuna bağlanan bir duruşmayı bir ay sonraya duruşma koysanız bile raporun yetişme ihtimali yok. Bu nedenle ocak ayını bulacaktır. Ondan sonraki aşama Anayasa Mahkemesi’nin ihlal olarak tespit ettiği ikinci ayak var. Dijital deliller. Birinci ayak bugün tanıklarla çöktü, ikinci ayağın çökmesini bekliyoruz. Üçüncü bir aşamada ülkenin yargısını bu hale getiren yargı içindeki çetenin deşifre edilmesi ve temyiz mahkemesi yargıçlarından başlayıp savcılara kadar adliye içerisindeki unsurların temizlenmesi aşaması olacaktır” dedi.

“ÖZKÖK VE YALMAN’IN İFADELERİ ÜZERİNE SORU SORMAK APTALLIK OLURDU”

Ülgen, bir basın mensubunun, “Bu kadar uzun zamandır beklenen tanıklara neden sanıklar ya da avukatlar hiç soru sormadı?” sorusuna ise, “Savcı da soru sormadı, mahkeme heyeti de sormadı. Çünkü her iki tanık da o kadar net, kadar açık, o kadar duru bir ifadeyle olayı anlattı ki, ondan sonra soru sormak ahmaklık, aptallık olurdu. Mahkemede hiçbir meslektaşımın, ya da bir komutanın bu aptallığı göstereceğini elbette düşünemem. Çünkü oradaki kişiler böyle bir şeyle karşılaşmadıklarını söylüyor. Hangi soruyu soracaksınız? Olmayan şeyin tanıklığı zaten olmazdı. İddianamede Aytaç Yalman Paşa ile Hilmi Özkök Paşa’nın, Balyoz Darbe Planı’nı engellediği, darbe oluşumunu engellediği yolunda bir ifade vardı. Her ikisi de ‘bilmediğimiz, görmediğimiz şeyi nasıl engelleriz’ dediği için herhangi bir soru sorulmamıştır” yanıtını verdi.