Mersin’de, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Yakaköy Canlı Hayvan Pazarı ve Mezbaha inşaatında iş yapan firma temsilcileri, müteahhitten kaynaklanan sorun nedeniyle alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesiyle, iş yerinin çatısında üzerlerine benzin döküp intihar eylemi yaptı.

Edinilen bilgiye göre olay, merkez Akdeniz ilçesi Yakaköy Güdübeş mevkiinde bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı ve Mezbahasında meydana geldi. İddiaya göre, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan döneminde ihalesi gerçekleştirilen mezbahane inşaatında görev alan bazı firma temsilcileri, müteahhitle belediye arasındaki sorunlardan dolayı paralarını alamadıkları gerekçesiyle iş yerinin çatısında intihar eylemi gerçekleştirdi. Aralarında kalıpçı, fayansçı ve elektrikçilerin de bulunduğu 3 kişi, mezbahanenin çatısına çıkarak ellerindeki benzin bidonlarını üzerlerine döküp, paralarının ödenmemesi durumunda kendilerini ateşe verecekleri yönünde tehditler savurdu. Eylemcilere önce belediye zabıta görevlileri müdahale etmek istedi, başarılı olunamayınca olay yerine polis ekipleri çağrıldı. Ancak eylemciler, polisin çabalarına rağmen eylemlerinden vazgeçmeyerek kısa süreliğine iş yerinin çatısını ateşe verdi. Yangın daha sonra kendiliğinde söndü. Bunun üzerine olay yerine tedbir amaçlı 2 ambulans ve itfaiye ekipleri de yönlendirildi. Uzun süren görüşmeler sırasında zaman zaman sert tartışmalar yaşanırken, eylemciler, üzerlerine benzin döküp kendilerini yakacakları yönünde tehditlerine devam etti. Saatler süren eylemin sonunda ikna olan şahıslar, çıktıkları çatıdan indirilerek polis merkezine götürüldü.

"1 MİLYON 300 BİN LİRA ALACAĞIMIZ VAR"

Mezbahanenin iç ve dış kaplama işini yapan tasarımcı Kinyas Sarıhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz müteahhitle işe başladık, müteahhidin sorunları olunca işi durdurduk. Bunun üzerine belediye devreye girdi. Onların sözüne güvenerek bu işi bu seviyeye getirdik. Ama maalesef şu an karşımızda zabıta ve polisin dışında kimse yok" dedi.

Çatıda bulunan arkadaşlarının birinin kalıpçı, diğerinin fayansçı olduğunu, kalıpçı arkadaşının burada çalıştırdığı işçilere 200 bin lira borcu bulunduğunu söyleyen Sarıhan, "Müteahhitten kaynaklanan sorun nedeniyle biz bir süre önce işi durdurduk. Bunun üzerine belediye yetkilileri devreye girerek, alacaklarımızın belediye tarafından ödeneceğini söylediler. Ancak şu ana kadar bir ödeme yapılmadı. Dün alacağımızı isteyince bize dirsek gösterdiler. Yaklaşık 70 kişinin 1 milyon 350 bin lira alacağı bulunuyor" diye konuştu.

ZABITALAR GAZETECİLERİ TARTAKLADI

Bu arada, olayı görüntülemek isteyen basın mensuplarıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri arasında gerginlik yaşandı. Olayı görüntülemek isteyen basın mensuplarını alanın dışına çıkarmaya çalışan zabıta görevlilerinden bazıları, DHA muhabiri Mustafa İnsan’ı tartakladı. Kısa süren gerginliğin ardından gazeteciler görevlerini, mezbahane inşaatı dışından yapmak zorunda kaldı.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nden, konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Macit Özcan ve görevlendirdiği kişilerin, sadece yüzde 40’ı gerçekleşen inşaata yüzde 100 oranında fazla hakediş ödediği tespit edildiğinden, konu 9 Mayıs 2014 tarih ve 97830286-752-3907 sayılı evrakla İçişleri Bakanlığı’na intikal ettirilmiştir" denildi.

İçişleri Bakanlığı’nın 31 Temmuz 2014 tarih ve 2014/289 sayılı teftiş raporunda Yakaköy Mezbahası’nda gerçek durumu yansıtmayan hakedişlere imza atılması, yüklenicinin yaptığı imalatlardan daha fazla ödemeye sebebiyet verilmesi nedeniyle, Macit Özcan tarafından görevlendirilen sorumlular hakkında soruşturmaya izin verildiği ve konunun yargıya aksettirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"6 Mayıs 2014 tarihinde sözleşme gereği müteahhitçe bitirilmesi gereken Yakaköy Mezbahası bu tarihte bitirilememiştir. Müteahhitle bitirilmesi yönünde görüşmeler yapılmıştır. Son olarak 1 Ekim 2014 tarihinde ihtarname ile işin tamamlanması istenilmiştir. Ancak müteahhit firma ile taşeron arasında eski dönem borç-alacak ilişkileri öne sürülerek, belediyemizle hiçbir ilgisi olmayan bu konu ile zaman kazanılmaya çalışılmış ise de, ihtilaf konusu iş 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gereken bir iştir. Mevcut durum itibarı ile belediyemiz açısından muhatap, yüklenici firmadır. Sözleşme kapsamında sorumluluklarını yerine getirmeyen yüklenici firma ile mevcut sözleşme 1 Aralık 2014 tarihinde feshedilerek, iş teslim alınmıştır. Müteahhidin kesin teminatı nakde çevrilmiş olup, gecikme nedeniyle cezai işlem uygulanmıştır. Bu işle ilgili olarak diğer yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla, teslim aldığımız Yakaköy Mezbahasındaki eksikler yeni bir ihale ile giderilecektir."