Kocaeli’nin İzmit ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikasının kapasite arttırımı ile ilgili ÇED toplantısında kavga çıktı. Olayda gözaltına alınan 3 kişi, emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Olay, İzmit ilçesi Yahya Kaptan Mahallesi’nde meydana geldi. Yahya Kaptan Mahallesi içerisinde faaliyet gösteren BRİSA fabrikası, üretim kapasitesini arttırmak amacıyla yeni bir projenin hayata geçirilmesi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) toplantısı düzenledi. Kocaeli Rizeliler Derneği’ne ait lokalde gerçekleştirilen toplantıya Yahya Kaptan Mahallesi halkı ile ÇED yetkilileri katıldı. Projeye karşı olduklarını belirten mahalle sakinleri bu toplantının ‘toplantı gerçekleşmedi’ şeklinde tutanak düzenlenerek sonlandırılmasını talep etti. ÇED yetkililerinin raporu düzenlemeden toplantı alanını terk etmek istemesi üzerine ortam gerildi.

Mahalle halkı toplantının gerçekleştirildiği Kocaeli Rizeliler Derneği Lokali’nin kapısını tutarak, rapor tutmadan lokali terk etmek isteyen ÇED yetkililerinin çıkmasına izin vermedi. Bunun üzerine ÇED yetkilileri lokalin dışındaki polis ekiplerinden kendilerini dışarı çıkarmalarını istedi. Çevik Kuvvet ekiplerinin lokale girmesi ile ortalık bir anda karıştı. Mahalle sakinlerine karşı müdahalede bulunan Çevik Kuvvet ekipleri, ÇED yetkililerinin dışarı çıkmasına izin vermeyen vatandaşları yaka paça dışarı çıkardı. Olayların lokalin kapısında da sürmesi üzerine mahalle sakinlerinden Çetin Ak, Ender Karabacak ve KOÜ Öğretim Görevlisi Makbule Şiriner gözaltına alınarak Bekirpaşa Karakolu’na götürüldü. Burada ifadeleri alınan mahalle sakinleri işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı.