Burdur’un Çeltikçi Beli, TIR ve kamyon sürücülerinin korkulu rüyası oldu. İç Anadolu ve Ege bölgesini Akdeniz bölgesine bağlayan Antalya-Burdur karayolunun duble yol olmasına rağmen çok az bölümünde sıcak asfalt yapılması, sıcak asfalt yapılmayan bölgelerde ziftinin yol üstüne çıkması sonucu kanal bozuklukların oluşmasının kazalara davetiye çıkardığı iddia edildi.

Burdur’un bin 225 rakımlı Çeltikçi Beli’nin Tekke Köy’den Kuzköy’e kadar olan yaklaşık 14 kilometrelik bölümü yol, asfaltın bozukluğu, ziftinin asfalt üzerine çıkması yağışta kayganlaşması, yolda ağır tonajlı araçların sebep olduğu kanallar ve rampaların etkisi ile TIR ve kamyon şoförlerinin kabusu oluyor. Yolun asfalt özelliğinin kaybolduğunu, asfaltın cam gibi düzleşmesi ve ziftinin asfalt yüzüne çıkması sonucu en küçük yağışta bile buz etkisi oluşturduğunu belirten TIR sürücülerinden İrfan Yıldız, 15 PV 730 plakalı TIR’ı ile bu sabah bir kaza geçirdiğini belirterek, "Tekke Köyü geçtikten sonra yol çok dalgalı, zemin sıfırlaşmış, en küçük ıslaklıkta araç kaymaya başlıyor. Kaza anında araç önce sağa sola savruldu. Kurtarmak için direksiyonu ben de sürüş açıma göre sağa sola direksiyon manevrası yaptım. Kurtaramadım, yan yattı" dedi.

"TIR SÜRÜCÜLERİ BU YOLDA MAĞDUR OLUYOR"

Mehmet Ersoy isimli TIR sürücüsü ise, "Çeltikçi belinde Tekke Köy ile Kuzköy arasındaki yol bizim korkulu rüyamız oldu. Bu bölgede bugüne kadar çok sayıda TIR kazası oldu. Yolu bilmeyen yabancı uyruklu tır sürücüleri yolu bilmediği için ya uçurumdan aşağı gidiyor ya da yola savrulup TIR’ı yan yatırıyorlar. Yolun bozuk olduğunu karayollarına ve diğer ilgili kurumlara bildirmemize rağmen bir sonuç alamadık. 14 kilometrelik bölüm dere tepe, zift asfaltın üzerine çıkmış kaymak gibi kayıyor. Kazaların önüne geçmek, can ve mal güvenliği için bu yola bir an önce ya sıcak asfalt dökülmesi gerekiyor ya da tır tır çekilmesi gerekiyor. TIR sürücüleri bu yolda çok mağdur oluyor. En küçük bir yağışta yol kayganlaşıyor. Yol dalgalı ve kanallı olduğu için TIR’ın kanala düşen dorsesi sallanmaya başlıyor. Dorse sallanınca direksiyon hakimiyeti için manevralar yapsan da ister istemez direksiyon hakimiyetini kaybediyorsun. Sonuç olarak kaza meydana geliyor" şeklinde konuştu.

TIR sürücüleri, Antalya Burdur Karayolu Çeltikçi Beli Tekke Köy Kuzköy arasındaki 14 kilometrelik bölümünde acil olarak karayolları tarafından tedbir alınmasını isteyen TIR sürücüleri, başka kaza ve can kayıplarının önlenmesi için yolun bu bölümüne sıcak asfalt yapılması ya da yolun kayganlığını önlemek için tır tır çekilmesi gerektiğini dile getirdi.