Adana’da kavga ettiği kişi sanarak başkasını av tüfeği ile öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanık için verilen iki farklı rapor üzerine, akıl sağlığının yerinde olup olmadığına Adli Tıp Genel Kurulu karar verecek.

Olay, Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, aynı mahallede oturan Abdurrahim Ü. (23) ile Ulaş Ö. (23) arasında belirlenemeyen bir nedenle kavga çıktı. Kavgadan 3 gün sonra Ulaş Ö. ile arkadaşı Ersin Y. (30), Abdurrahim Ü.’yü yumrukladı. Olaydan sonra Ersin Y.’ye karşı kinlenen Abdurrahim Ü., 7 Nisan 2013 gecesi başına kar maskesi geçirip, eline siyah deri eldiven takarak Ersin Y.’nin komşusu ve kuzeni olan Kadir Y.’nin tek katlı evinin çatısına çıktı. Abdurrahim Ü., ses duyarak çatıya çıkan Kadir Y.’yi Ersin Y. sanarak av tüfeğiyle vurup öldürdü.

Bu cinayetten 22 gün sonra ise öldürülen Kadir Y.’nin kardeşi Necmi Y. (25), ağabeyinin katil zanlısı Abdurrahim Ü.’nün babası Sıdkı Ü.’yü (59) tabancayla başından vurarak öldürdü. Farklı savcılar tarafından yapılan soruşturma sonunda Abdurrahim Ü. ve Necmi Y. hakkında, farklı mahkemelere ’tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan tutuklu sanık Abdurrahim Ü., savunmasında, cinayeti tasarlayarak işlemediğini söyledi. Ü., amacının kendisine yumruk atan Ersin Y.’yi korkutmak olduğunu, Kadir’i isteyerek öldürmediğini savundu. Abdurrahim Ü., akıl sağlığının yerinde olup olmadığının belirlenmesi için Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne gönderildi. Gelen raporda Ü.’nün akıl sağlığının, işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılamasını ve bu fille ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğini ortadan kaldırıcı nitelikte olup suç tarihinde müspet suçu nedeniyle cezai ehliyeti olmadığı belirtildi. İtiraz üzerine Abdurrahim Ü., İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesi’ne gönderildi. İhtisas dairesi ise Ü.’nün akıl sağlığının yerinde ve cezai ehliyete sahip olduğu yönünde rapor verdi. Bu çelişki üzerine mahkeme heyeti Abdurrahim Ü.’nün akıl sağlığının belirlenmesi için dosyayı bu kez Adli Tıp Genel Kurulu’na gönderdi.