Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Cizre Kadın Platformunun 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında düzenlediği izinsiz yürüyüşe polis müdahale etti. Yapılan müdahalenin ardından yürüyüşlerine devam eden kadınlar, basın açıklaması ile kadına yönelik şiddeti ve polis müdahalesini kınadı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Cizre Kadın Platformu tarafından, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi. DBP Cizre ilçe örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar yürüyüş öncesi müzik eşliğinde dakikalarca halay çekip eğlendi. Halayın ardından grup, İdil Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde Dörtyol Kavşağı’na gelen kadınların önü polis zırhlı araçları tarafından kesildikten sonra, yürüyüşün izinsiz olduğu gerekçesiyle biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

Yapılan müdahalenin ardından kadınlar çevredeki iş yerlerine ve ara sokaklara kaçtı. DBP’lilerin polis yetkilileri ile görüşmesinin ardından kadınlar Orhan Doğan Caddesi’ne doğru yürüyüşlerine devam etti. Orhan Doğan Caddesi’nden Kırmızı Medrese’ye kadar alkış, zılgıt ve “Kadına uzanan eller kırılsın”, “Kadın, Yaşam Özgürlük” sloganlarıyla gelen kitle burada Kürtçe bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması öncesi Kürtçe kısa bir konuşma yapan Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret, kadınlar üzerindeki şiddete dikkat çekerek, bütün Kürt kadınları başta olmak üzere dünyadaki bütün kadınların Arinlerin, Berivanların, Zilanların yolunda yürümesi ve erkek egemenlikli zihniyete baş kaldırması gerektiğini söyledi.

İmret’in konuşmasının ardından kitle adına açıklama yapan Cizre Belediyesi Sitiya Zin Kadın Danışmanlık Merkezi Sosyoloğu Yasemin İneç, kadınların yaşamın her alanında mücadeleyi yükseltmeleri ve kadına yönelik yapılan her türlü savaş suçu olduğunu ve bu savaş suçunu işleyenlere karşı mücadeleyi yükseltmeleri gerektiğini dile getirdi.

Yapılan açıklamaların ardından eylem “Kadın, Yaşam Özgürlük” sloganları eşliğinde olaysız bir şekilde sona erdi.