Diyarbakır’da Kobani için düzenlenen yürüyüş nedeniyle kent genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Yürüyüş sonrasında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, bütün dünyanın Kobani’nin yanında olduğunu belirterek, Kobani’nin mutlaka özgürleşeceğini vurguladı.

HDP, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kobani için yürüyüş düzenledi. Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı içerisindeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen ve aralarında HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de bulunduğu çok sayıda kişi, Yenişehir ilçesindeki İstasyon Meydanı’na doğru harekete geçti. Polisin geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş güzergahında olası bir taşkınlığı önlemek için partililer de görevlendirildi. Partili görevliler, kalabalığın önüne geçmeye çalışan bazı grupları engelleyerek, olası bir taşkınlığın önüne geçti.

"KOBANİ’Yİ KATLİAMLARLA TANIMAK İSTEMİYORUZ"

Sık sık sloganların da atıldığı yürüyüş İstasyon Meydanı’nda sona erdi. Burada parti otobüsünden gruba seslenen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, bugün Diyarbakır’ın Kobani olduğunu belirterek, "Kürtler yüz yıllık bir yanlışlığı bedel ödeye ödeye adım adım düzeltiyorlar. Biz Mahabat’ı Kadı Muhammed, Halepçe’yi oradaki kimyasal silahlarla katledilen halkımızla, Lice, Dersim, Roboski’yi katliamlarla tanıdık. Biz bugün Şengal ve Kobani’yi de katliamlarla tanımak istemiyoruz” dedi.

Bundan üç yıl önce Sincar ve Kobani’nin nerede olduğunu birçok insanın bilmediğini, ancak bugün Sincar ve Kobani’yi bütün dünyanın tanıdığını vurgulayan Anlı, "Biz bir kez daha Diyarbakır’dan Kobani’ye direnen halkımıza ve onlara destek verenlere yürek dolusu selamlarımızı gönderiyoruz. Ve buradan bu ülkeyi yönetenlere bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz. Bu yanlış politikadan vazgeçerek, Kobani’de halkın kurmaya çalıştığı birlikte yaşam mücadelesine engel olmayın. Bu Türkiye’deki çözüm süreci içinde son derece kritiktir" diye konuştu.

"YPG, YPJ ve PEŞMERGEYİ SELAMLIYORUZ"

Daha sonra konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise Kobani direnişinin 48’inci günü olduğuna dikkat çekerek, "Tam 48 gündür Kobani’ye insanlıktan nasibini almamış, sadece Kürt halkının değil, insanlığın düşmanı olan IŞİD çeteleri alçakça saldırıyor. Ama 48 günden beri bu alçakça saldırılara karşı YPG ve YPJ tarihsel bir direniş sergiledi. Buradan hep birlikte YPG ve YPJ’yi selamlıyoruz. Dün akşam saatlerinde Kobani’deki direnişe destek vermek üzere gelen Peşmergeyi selamlıyoruz. Kürt halkını ve Kobani’nin özgürleşme mücadelesinde görev alan herkesi selamlıyoruz" şeklinde konuştu.

"KOBANİ’DE YAŞANAN ONUR MÜCADELESİDİR"

Kobani’nin yıllar önce Vietnam’da olduğu gibi direnme savaşı sürdürdüğünü aktaran Aydoğan, şunları kaydetti:

"Kobani’deki insanlık dışı çetelere karşı sergilenen direnişi bütün dünya halkları ve bütün insanlık izledi ve gördü. Bu nedenle 1 Kasım 2014’ü Dünya Kobani ile Dayanışma Günü ilan etti. Bugün dünyanın dört bir tarafında Kobani direnişe ses vermek için, onlarla dayanışma içerisinde olabilmek için alanlara ve meydanlara çıkan bütün dünyadaki demokratik insanlığı da selamlıyoruz. Bunun anlamı çok büyük ve çok değerlidir. Çünkü dünya insanlığı Kobani’de çetelerin saldırısının sadece bir şehri ele geçirmek olmadığını anladı. Eğer bugün Kobani’ye çeteler saldırıyorsa Kobani’yi ele geçirmek için saldırmıyor. Kobani’deki çok kimlikli çok kültürlü ve çok inançlı modele saldırıyor. Kobani’deki insanlık onuru adına sürdürülen mücadeleye saldırıyor. Bugün IŞİD çeteleri Kobani’deki kadın özgürlüğüne saldırıyor. O nedenle dünya insanlığı da şunu biliyor. Bugün Kobani’de sergilenen Kobani’de yaşanan bir onur mücadelesidir. Bir özgürlük mücadelesidir. O nedenle bütün dünya insanlığı Kobani’nin ve burada direnen YPG ile YPJ’nin yanındadır. Şimdi o nedenle biz diyoruz ki illa da Kobani illa da Kobani. Kobani özgürleşecek başta yolu yok."

Grup, konuşmaların ardından dağılırken, polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.