Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mevlüt Oral, “Ev almak isteyen vatandaşların kapora verirken kendilerini ’emlakçıyım’ diye tanıtan kişilerden mağdur olmamaları için emlakçı belgesine ve alacakları evin tapusuna dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

Ev almak isteyen vatandaşların kapora verirken kendilerini ’emlakçıyım’ diye tanıtan kişilerden mağdur oldukları gerekçesiyle İl Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan şikayetler arttı. Bunun üzerine İl Emniyet Müdürlüğü gelen şikayetleri Tüm Emlakçılar Meslek Odası’na bir yazı yazarak konu hakkında çalışma yapılmasını istedi.

Samsun’da ev almak isteyen birçok vatandaşın, dolandırıcıların hedefi olduğunu söyleyen Mevlüt Oral, "Gayrimenkullerin ‘satılık’ ilanlarını gören şüpheli şahıslar ilan üzerinde bulunan telefon numarasını arayarak taşınmaz hakkında bilgi aldıktan sonra, güvenlik kamerası olmayan kafe, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde satıcı ile buluşuyor. Alıcı gibi görünen şahsın satılan taşınmaz üzerinde konuşup, samimiyeti ilerleterek, güven telkin ettiği ve durumu fırsat bilerek, ‘acil bir iş için para gerekiyor’ diyerek şahsın verebileceği ölçüde para talep ediyor. Şahıs da satacağı ev ya da arsaya karşılık bu kişilere para veriyor, parayı alan şüphelinin müştekinin yanından ayrılarak gitmesi üzerine dolandırıcılık olayı gerçekleşiyor" diye konuştu.

Oral, “Emniyete intikal eden bu ve bunun gibi dolandırıcılık olaylarının önüne geçmek için, şayet bu kişiler ‘ben emlakçıyım’ diyorsa, buluşmanın dışarıda değil mutlaka o kişinin bürosunda olmasına ve resmi ya da gayri resmi olduğunu anlamak için bulunduğu bölgedeki emlakçılar odası ile irtibata geçerek kişi hakkında bilgi edinmeye dikkat etmeliyiz. Alıcı görünen kişi emlakçı değilse, tapu işlemleri gerçekleşmeden, resmi sözleşme yapılmadan asla para vermeyiniz. Alıcı iseniz almayı düşündüğünüz taşınmazın, satan kişiyle tapuya gidilerek gösterilen yerin sorunlu olup olmadığının teyidini yapmalısınız. Dikkatli davranarak bu tarz dolandırıcıların önüne geçmeliyiz, onlara fırsat vermemeliyiz” şeklinde konuştu.