Batman’da 7 ayrı hırsızlık dosyasından yargılanan 17 yaşındaki kız çocuğu, 17 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Edinilen bilgiye göre, Batman’da 7 ayrı hırsızlık dosyasından tutuksuz yargılanan D.K. adlı kızın yargılanmasına Çocuk Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya, D.K. ve sanık avukatları katıldı. Mağdurların şikayetlerinden vazgeçtiği duruşmada, mahkeme heyeti sanık D.K.’ya “Bina içine muhafaza altına alınan eşya hakkında hırsızlık suçunu” işlediği gerekçesiyle 7 ayrı dosyadan 17 yıl 11 ay hapis cezası verdi.

Karara itiraz eden ve Batman Barosu tarafından dosyaya müdafi olarak görevlendirilen avukatlar, söz konusu hırsızlık suçunun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını savunarak, suçun şikayete tabi olduğunu ve mağdurların şikayetlerinden vazgeçtiklerini kaydetti. Avukatlar, ceza verilecek olursa da Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuğa yönelik koruma tedbirlerine hükmedilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ceza mevzuatımız çocukların cezalandırılmasına yönelik değil, korunmasına ilişkin tedbirleri içermektedir” dedi.

Suça sürüklenen çocukların aile ve sosyal çevre ile ilgili araştırma raporları dikkate alınarak çocuğa yönelik yuvaya alma, eğitim tedbiri, danışmanlık tedbiri gibi tedbirlerin uygulanması gerektiğine dikkat çeken avukatlar, şunları kaydetti:

“Ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olan bu ceza miktarı çocuğu topluma kazandırmak yerine başka suçlara itilmesine neden olacaktır. ‘5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’ temel ilkelerinin düzenlendiği madde 4 gereğince çocuğun yaşama, gelişme, koruma ve katılım haklarının güvence altına alınması gerekmektedir. Kararın Bölge Adliye Mahkemesince bozularak çocuk lehine karar verilmesi gerekmektedir.”