Ünlü sanatçı Hülya Avşar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘Yalakadan sanatçı olmaz’ sözleri için 100 bin liralık tazminat davası açtı. Avşar geçtiğimiz günlerde de Kılıçdaroğlu’na 50 Bin Liralık tazminat davası açmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “Herhalde gündemde kalmak için benimle tartışmak istiyor. Meraklanmasın ben onunla tartışmayacağım. Çünkü benimle tartışması ona itibar kazandırmaz. Ona itibar kazandıracak olan saraydır. Sarayında otursun. Ona yine itibar kazandıracak olan Rıza Sarraf’tır. Onu da yanına alsın, genel sekreter yapsın. Yan tarafına Hülya Avşar’ı da alabilir” sözleri üzerine, Avşar 50 bin liralık tazminat davası açmıştı.

Bu davanın kendisine soruşması üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, “Hülya Avşar kim efendim? Sanatçı mı? Sanatçılığı tartışılır. Yalakadan sanatçı olmaz. Gücün karşısında eğilen kişiye de sanatçı denmez. Sanatçı dik durur” açıklaması yapmıştı.

Bu ifadeler üzerine Hülya Avşar, avukatları Kerem Hasbakkal ve Eda Ergün aracılığı İstanbul 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin ölçüsüzce olduğu belirtilen dilekçede, Kılıçdaroğlu’nun canlı yayında Hülya Avşar’ı aşağıladığı ifade edildi.

Yalaka kelimesinin anlamına da değinilen dilekçede, “Yalaka kelimesinin eş anlamı olan dalkavukluk, günlük hayatta yağcılık yağdanlık gibi değişik kavramlarda da ifade edilen, insanları aşağılamak için kullanılan, makam, servet, güç, şöhret sahiplerine karşı yapılan ve karşılığında da çıkar elde edilen bir davranış şeklidir” denildi.

Dilekçede, “Dalkavukluk ya da yalakalık, onur kaygısı yaşamayan, yeteneğine güvenmeyen, beceriksiz ve basiret yoksunu kişilerin, üretmeden yaşam sürdürmesinin cazip bir yoludur. Ayrıca özgür irade oluşturacak eğitim ve kültürden yoksun bir kişilik hali olup yüklendiği kişi için de aşağılayıcıdır” ifadeleri yer aldı.

“AVŞAR, KILIÇDAROĞLU İLE AYNI SİYASİ DÜŞÜNCEYE SAHİP OLMAK ZORUNDA MIDIR?”

“Hülya Avşar, Davalı Kemal Kılıçdaroğlu ile aynı paralelde bir siyasi düşünceye sahip olmak zorunda mıdır?” diye sorulan dilekçede, şu ifadelere yer verildi;

“Bu siyasi düşüncenin benimsediği ilkeler ya da karşısında durduğu görüşler paralelinde açıklamalar yapmak zorunda mıdır? ‘Ben muhalefet yapıyorum, sen de yap, yapmazsan yalakasın, aynı zamanda sanatçı değilsin’ gibi bir saçma düşünce ile müvekkile saldırmak, aşağılamak, hakaret etmek hakkını nereden almaktadır. Bu aynı zamanda tersinden bir mantıkla hareketle de, iktidara sahip siyasi görüşte olan siyasilerin benimsediği ilkeler doğrultusunda düşünmeyenler için de, yalaka ya da sanatçı değilsin demek hakkını iktidar sahiplerine vermez mi?”

Kılıçdaroğlu’nun açıklama yaparken, bulunduğu makamın sorumluluklarını da taşımak zorunda olduğu ifade edilen dilekçede, bunun milletvekili yemininin de sonucu ve gereği olduğu belirtildi.

Dilekçede Avşar’ın her konuda görüşleri ifade etmekte özür olduğuna vurgu yapılarak, "Hür iradesi ve yaşam görüşü doğrultusunda her türlü düşünceyi de gerekli gördüğü noktada eleştirmektedir. Bunu yaparken şu ya da bu siyasi düşüncenin hoşuna gitsin gibi bir kaygıyı taşımadığı gibi, 30 yıllık sanat geçmişine bakıldığında da kazanımlarının her kuruşunu Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği gibi yalakalıkla değil, sanatçı kimliğiyle, alın teri ve emeği ile elde ettiği görülecektir” ifadeleri kullanıldı.

Kılıçdaroğlu’nun, Avşar’ın kişilik haklarına ağır saldırıda bulunduğu belirtilen dilekçede, 100 bin lira manevi tazminat ödemesi talep edildi.