Geçen yıl 20 Mart’ta meydana gelen olayda bir polis memuru ile bir astsubayı şehit eden ve bir kamyon şoförünü öldüren 3 IŞİD militanı, 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle 12 Ocak 2015 tarihinde yargılanacak.

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 1 polis memuru ile 1 astsubayı şehit edip, gasp ettikleri kamyon şoförünü öldüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü üyesi Alman vatandaşı Benjamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanması için iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Aynı dosyada bazıları Türk 8 kişi hakkında da yardım ve yataklıktan çeşitli cezalar istendi.

İddianamede halen Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve bir dönem Musul’daki Türk diplomatlara karşı takas edildikleri söylentileri yayılan Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Bakiri’nin ’anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama’ suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.

İddianamede, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin öldüğü bombalı saldırı ile Niğde’deki saldırı arasında bağlantı bulunduğu iddiası yer alırken, IŞİD örgütüne ait bilgiye de yer verildi.

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart’ta meydana gelen olayda, K.Ö.’nün yönetimindeki taksi ile İstanbul’a gitmek üzere Hatay’dan yolan çıkan Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu’nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolüyle karşılaştı. Burada aracı durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban’ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki 1 kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar’ı da öldürerek kaçtılar.

Çatışmada yaralan ve tedavi için Eminlik Köyü’ndeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’na giden teröristlerden 2’si burada, diğeri de Köşkönü Köyü’nde yakalandı. Teröristlerin üzerinde ve gasp ettikleri kamyonda yapılan aramada 3 kalaşnikof tüfek, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirildi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen teröristler Ankara’ya gönderilmiş, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklanmıştı.

11 sanıklı iddianamede, saldırıyı gerçekleştirilen 3 teröristin yaklaşık 10 ay kaldıkları Suriye’deki IŞİD kampından Türkiye’ye geldikleri, Türkiye’ye geçiren kişinin de Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 53 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili görülen davada adı geçen Heysem Topalca olduğu kaydedildi.

Haklarında 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapisleri istenen Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri’yle ilgili iddianamede Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın örgütle ilgili raporuna yer verilirken şöyle denildi:

’Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), El Kaide ve El Kaide bağlantılı Cündüş Şam isimli silahlı terör örgütlerine ilişkin rapor’a da yer verilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi.

"Çendrim Ramadani, Muhamed (Muhammed) Zakiri ve Benyamin (Benjamin) Xu’nun, ülkemizin bağımsızlığını tehlikeye soktuğu güvenlik raporuna yansıyan silahlı terör örgütü adına cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs suçunu da işledikleri anlaşılmıştır."

Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianame de olayın meydana geliş şekliyle ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Yol kontrolü sırasında taksici K.Ö., aracından inerek görevli askerin yanına gittiği sırada otomobildeki 3 terörist güvenlik güçlerine ateş açtı. Bagajdan aldıkları uzun namlulu silahlarla ateş açan ve el bombası atan zanlılar, polis memuru Adem Çoban, astsubay kıdemli üstçavuş Adil Kozanoğlu ile aracı gasp edilen kamyon şoförü Yaşar Turan’ın ölümüne 7 asker ve yolcu otobüsünde bulunan 1 vatandaşın yaralanmasına neden oldu. Çatışmanın ardından yaralı olarak kaçmaya çalışan teröristlerden Çendrim Ramadani, Benyamin Xu olay yerinde öldürdükleri kamyon şoförünün aracını gasp ederek Eminlik Köyü’ndeki 112 Acil Ulukışla Eminlik 3 No’lu Aile Sağlık Hizmetleri İstasyonu’na geldi. Terörist oldukları bilinmeyen zanlılar, köylülerin yardımıyla sağlık ocağına götürüldü. Muhammed Zakiri ise olay yerinden yaya olarak kaçtı. Aynı gün ve akşamında gece görüşlü helikopter, jandarma ekipleri ve vatandaşların yardımı yaya olarak aranan Zakiri, Köşkönü Köyü Camii’nde yakalandı"

İddianamede 3 teröristin yanı sıra Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar silahlı terör örgütüne üye olmak, Fuad Mövsümöv silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik suçlarından, Türk uyruklu M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmekle suçlanıyor.

Dava 12 Ocak Pazartesi günü saat 09.00’da Niğde Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.