İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 129 sanıklı yolsuzluk operasyonu davasının duruşmasına devam edildi. Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, duruşmada, yargılamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, davanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti.

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen tutuklu sanığın bulunmadığı davada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve diğer tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Aziz Kocaoğlu’na destek olmak amacıyla davayı, ilçe belediye başkanları ve İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan da takip etti. Duruşmada, İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz avukatlara taleplerini sordu. Bunun üzerine söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, yargılamanın Anayasa’ya aykırı olduğu talebinde bulundu.

"DOSYAMIZIN ANAYASA MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNİ İSTİYORUM"

Soruşturma süreciyle davanın başında CMK 250. ve TMK 10. maddeyle görevli özel mahkemeler bulunduğunu hatırlatan Av. Demir, şöyle konuştu: "Özel yetkili mahkemeler vasıtasıyla iddianame hazırlandı. Türkiye’de eşine benzerine az rastlanacak bir süreç yaşandı. Bir yanda özel yetkili mahkemeler, diğer yanda terör mahkemeleri vardı. Bir de normal ağır ceza mahkemeleri görevine devam etti. Yani üç çeşit ağır ceza mahkemesi oluştu. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle kovuşturması yapılanlar hariç diğerleri hiç kovuşturma olmayan davalarda toplanan deliller yok sayıldı. Burada iki durum vardır. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu konuda yapılan itirazı haklı buldu. Mahkemenin bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi de sizin mahkemeniz için önemlidir. Biz de dosyamızın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini istiyorum."

Menderes Yılmaz, Anayasa Mahkemesi’ne bu hususta bir müracaatın olup olmadığının sorulması karar vererek, duruşmayı 10 Mart 2015 tarihine erteledi.

"MAHKEME BAŞIMIZDA DEMOKRASİNİN KILICI GİBİ SALLANIYOR"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, duruşmanın ardından yaşananları şöyle değerlendirdi: "Mahkeme, bizim davamızla örtüşen bir dava olup olmadığını Anayasa Mahkemesi’ne soracak. Avukat arkadaşlar bu durumu iyi bir gelişme olarak değerlendiriyor. Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara göre bu işin yönü bizim lehimize değişir diye umuyorum. Hayatta er geç doğrunun haklılığı ispat edilir. Arkadaşlarımızla birlikte büyük sıkıntılar çektik. Başımızda bu mahkeme demokrasinin kılıcı gibi sallanıyor."