Mersin’de Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı 4 antrepoda yapılan operasyonda mali boyutu 28 milyon lira olan bin 44 ton kaçak kırmızı etin piyasaya sürülmesiyle ilgili olarak başlatılan soruşturmada, 10 kişi gözaltına alındı. 2 kişi sorgusunun ardından Cumhuriyet Savcısının talimatı ile serbest bırakılırken, 8 kişi ise adliyeye sevk edildi.

Konuyla ilgili olarak 9 Ekim’de Mersin’e gelerek açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 4 antrepoda yaptıkları operasyonda mali boyutu 28 milyon lira olan bin 44 ton kaçak kırmızı etin piyasaya sürüldüğünün tespit edildiğini söylemişti. Bu olayın bugüne kadar bu alanda hatta tüm eşya grupları içindeki en büyük gümrük kaçakçılığı olayı olduğunu ifade ettiği açıklamasında Canikli, "4 Ekim tarihinde Mersin Bölge Müdürlüğü’ne gelen bir istihbari bilgi çerçevesinde çalışmalara başlanıyor. Yapılan değerlendirme ve incelemelerin ardından 4 antrepoda fiziki sayım yapma kararı alınıyor. Yapılan incelemelerde Türkiye’ye toplam bin 44 ton kırmızı et sokulduğu tespit ediliyor. Bu olayın ortaya çıkmasının en büyük adımını biz 9 Ekim’de atmıştık. 9 Ekim’de tüm gümrük müdürlüklerine talimat yazısı göndererek, kırmızı et, alkol, sigara ve çay ürünlerinde Türkiye’den transit olarak başka ülkelere nakledilecek bu ürünler için hem girişte hemde çıkışta tam tespit yapılmasını istedik. Önceki yıllarda Türkiye’de kaçak et tespitleri rakamlarını dikkate aldığımızda bin tonun üzerinde bir yakalamanın çok büyük bir rakam olduğu ve sektörü çok ciddi anlamda etkileyeceğini ve bu alanda Türkiye’ye kaçak olarak giren ürünleri ortadan kaldıracağını söylememiz mümkün. Kaçak olarak girdiği tespit edilen etin piyasa değeri 28 milyon civarındadır. Bu işlem nedeniyle hem para cezası hem de bu fiil hapis cezasını gerektiren bir fiildir. Gümrük İdaremiz en kısa süre içerisinde yaklaşık 77-78 milyonluk bir ceza yazacaktır. Bu cezanın tahsili içinde gereken tedbir kararları da en kısa zamanda uygulanacaktır. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığımız da bu konuyu soruşturuyor. Bu fiil organize olarak yapıldıysa cezası 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar uzanıyor. Tabi onun kararının mahkemeler verecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Bu operasyonu yürüten Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’da, olayın faillerini bulmak için çalışmalara başlamıştı. Bu kapsamda Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla 10 kişi Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince göz altına alındı. Göz altına alınanlardan 2’si Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’ndeki sorgusunun ardından Cumhuriyet Savcısının talimatı ile serbest bırakılırken, 8 kişi ise adliyeye sevk edildi.