Kuş sesi çıkararak avlanmaya yardımcı olan bir cihaz imal ederek bunu sosyal medya üzerinden pazarlayan bir kişi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince yakalandı. Malzemelerine el konulan şüpheliye idari para cezası kesildi.

DKMP Genel Müdürlüğü, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde avda kullanılması Merkez Av Komisyonu kararı ile men edilen ses ve manyetik dalga yayan cihazlar, tuzak ve kapanlar ile benzeri araç ve gereçleri pazar ve ticarethanelerde bulunduranlar ve satış yasağına uymayanlar hakkında işlem yapıyor. Kanunen yasak olmasına rağmen, av esnasında kuşları kandırarak avcılara kolaylık sağlamaya yarayan, kuş seslerini taklit eden cihaz yapan bir kişi, bu cihazı sosyal medya üzerinden pazarlamaya kalkışınca yakayı ele verdi. İnternette sosyal paylaşım sitelerini tarayan DKMP ekipleri, Çanakkale’de Ö.Y’nin kuş sesi çıkaran cihazları pazarladığı sayfayı tespit etti. Sayfada telefonu bulunan şahsı müşteri gibi arayan ekipler, cihaz almak istediklerini söyledi. Şüpheliyle irtibat kurulmasının ardından, savcılık kararı ile Ö.Y’nin evinde arama yapıldı.

İfadesinde, bugüne kadar yaklaşık 50 adet cihaz imal ettiğini ve bunları sosyal paylaşım sitesinden 150-200 liraya pazarladığını söyleyen şahsın evinde yapılan aramada 96 adet faal cihaz ve bu cihazların yapımında kullanılan çok sayıda muhtelif eşya ele geçirildi. Malzemelere el konulurken, şüpheli hakkında idari para cezası uygulanarak suç duyurusunda bulunuldu.

Ses çıkaran cihazlarla avcılık yapmanın bir canlı türünün neslini tehlikeye düşürdüğünü belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu tür olayları titizlikle takip ediyor.