Darbe girişiminde Mahmutbey Gişeleri ve Ispartakule’de İstanbul’a giriş trafiğinin kesilmek istenmesine ilişkin iddianamede, 15 Temmuz gecesi gözaltında bulunan ve elleri kelepçeli şekilde emrindeki askerlerine telefonla teslim olmaları çağrısı yaptığı görüntüyle hatırlanan şüpheli binbaşı Enver Muratoğlu’nun görüntüleri yer aldı.

Darbe girişiminde Mahmutbey Gişeler ve Ispartakule’de yaşanan olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, Şüpheli Binbaşı Enver Muratoğlu ve beraberindeki şüphelilerin saat 23.10 sıralarında İstanbul-Edirne yönünden Mahmutbey gişelerine gittikleri, zırhlı araçlarda bulunan MG-3 ve uçaksavar silahlarının namlularını istasyona bakacak şekilde durdurdukları ve iddianamede tanık olarak adları geçen 3 polisin şüphelilerin yanına gittikleri anlatıldı.

Bu sırada şüpheli Binbaşı Muratoğlu’nun tanık komiser yardımcısı Tuncay Ayan ile arasında geçen diyaloğa yer verildi. İddianamede, yolun kapatılmış olduğunu gören Binbaşı Muratoğlu’nun polis memuruna “Biz dost kuvvetiz takviye geldik. Yolu sen mi trafiğe kapattın?” dediği, polisin ise “Evet ben kapattım” diyerek, Muratoğlu ve askerlerini yoldan geçirtmediği ifade edildi.

Şüpheli Binbaşı Muratoğlu ile tanık arasında geçen bu diyalogdan sonra tanık polis memuru Fahri Emek’in Muratoğlu’na bariyerlerin paletlerini tıkayacağını yolun ortasında kalacağı için geçemeyeceğini söylediği, şüphelerin Ispartakule istikametine doğru gittikleri ifade edildi. Polisin yönlendirmesi ile Ispartakule gişelerinden dönerek İstanbul istikametinde trafiğin sıkışması üzerine Muratoğlu ve askerlerinin yolda kaldığı, bunun üzerine Muratoğlu’nun yaya olarak olay yerinde bulunan vatandaşlar nezaretinde polis tarafından gözaltına alındığı anlatıldı.

“Evet darbe yapmaya geldik, ben de cemaattenim”

Darbeyi önlemek için sokağa çıkan vatandaşların baskısı ve polis memurlarının çabası sonucu Enver Muratoğlu’nun teslim olmaya ikna edildiği anlatılan iddianamede, “Bu kararlılık karşısında şüpheli Enver Muratoğlu beraberinde bulunan şüphelileri arayarak teslim olmalarını ve polise direnmemelerini emretmek zorunda kalmıştır. Burada Muratoğlu tanık polis memuru Tuncay Ayan’a ‘Evet doğrudur darbe yapmaya geldik. Amacımız bu istasyonu alıp Hadımköy’de kalan birliğin sevkini buradan sağlamak ve Avrupa yakasındaki geçişleri kontrol altına almaktı. Darbeden haberim vardı. Burayı kontrol altına almaya gelmiştik. Ben de cemaattenim’ şeklinde bildirimde bulunmuştur” denildi.

Askerlerine ‘Teslim olun’ çağrısı yapmasıyla gündeme gelmişti

İddianamede yer alan diğer bir detay ise Darbe girişiminin başarısız olmasıyla birlikte teslim olduktan sonra gözaltında bulunan binbaşı Enver Muratoğlu’nun elleri kelepçeli şekilde Engin Okumuş adlı asteğmen ile yaptığı telefon görüşmesi. Başarısız darbe girişimin ardından internet ortamında ve medyada sıkça yer alan o görüntünün dökümlerine iddianamede ayrıntılarıyla yer verildi. Söz konusu görüntüde gözaltındaki Enver Muratoğlu, emri altındaki askere teslim olmaları çağrısında bulunuyor. Öte yandan asteğmen Engin Okumuş’un darbe girişiminde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü işgale giden askerlerden biri olduğu hatırlatıldı.

Amaç İstanbul’a girişleri kontrol altına almak

Darbenin planlayıcılar tarafından İstanbul’a giriş çıkışların kontrol altına alınmasına özellikle önem verildiği, trafiğin kontrol altına alınmasının hem şehir içindeki birliklerin hızlı intikali hem de emniyet birimleri ile darbe karşıtı grupların kontrol edilmesi ve engellenmesi için kritik önem arz ettiği belirtildi. Bunun bilinci ile Boğaz köprüleri işgal edilirken aynı amaçla İstanbul’un Batı girişi olan Mahmutbey Gişeler girişinin de işgal edilmek istendiği vurgulandı.

Savcılık haritanın keşif için çizilmiş olabileceğini değerlendirdi

Mahmutbey Gişelerine giden askeri personelin kullandığı zırhlı araç içinde 17 Temmuz 2016 günü görevli polis memurlarınca yapılan aramada, askeri kamuflajlı bir kaplık içinde bulunan bir harita elde edildiği, bu haritanın darbeci askerler tarafından keşif amacıyla çizilmiş olabileceğinin değerlendirildiği ifade edildi.

Tugay Komutanlığı harita için ‘Tatbikat krokisi’ dedi

Haritaya ilişkin 66’ıncı Mekanize Tugay Komutanlığına haritanın hangi amaçla çizilmiş olabileceğine dair görüşlerinin sorulduğu, gelen cevabi yazıda, Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası içerisinde 8 Ekim 2015 tarihinde icra edilen eğitim tatbikatının krokisi olduğunun belirtildiği anlatıldı.