Karaman Emniyet Müdürlüğü, siber suçlara ilişkin alınacak tedbirleri açıkladı.

İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, gelişen teknoloji ile birlikte Siber Suçlarda büyük artış gözlemlendiği kaydedildi.

Karaman'da da mağdur sayısında artış olduğu aktarıldı.

Açıklamada, "Siber Suçlarda mağdur olan vatandaşlarımızın geneline bakıldığı zaman, mağdur olmalarındaki en büyük sebeplerin başında kullanıcıların bilgi eksikliğinin olduğu görülmektedir. Vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ile bu tür suçlardan korunmanın mümkün olduğu değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi:

Emniyet şu tedbirleri sıraladı:

SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNDE ALINACAK TEDBİRLER

"Sosyal paylaşım sitelerine ( facebook, twitter… vb )  ve üye olurken kullanılan e-posta adreslerinin ( hotmail, gmail, mynet. vb. ) güvenlik ayarlarının tam ve doğru olarak doldurulması, profil ve e- posta adresine kullanılan güncel telefon numarasının doğru olarak kaydedilmesi profilin ve e- posta adresinin şifrelerinin değiştirilmesini engelleyecektir. Şifre değiştirme işleminde, şifre kodu verilen cep telefonuna gelmektedir. Profile kayıtlı bir arkadaşınızdan herhangi bir istek gelmesi halinde telefon ile arayarak isteği doğrulamak dolandırılmanızı engelleyecektir.

Sosyal paylaşım sitelerinde özellikle fotoğraf, adres, okul, telefon numarası, meslek, arkadaşlar grubu… vb. paylaşımların yapılması sizin tüm özel bilgilerinizin art niyetli kişiler tarafından alınabileceğini unutmayınız.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIKLARINDA ALINACAK TEDBİRLER

Öncelikle sahip olduğunuz kredi veya bankamatik kartını alınca şifresini hemen değiştiriniz. Kredi kartının hangi işlemlere (mail/ phone order, yurt dışı alışverişleri, internet… vb.)   açık ya da kapalı olduğunun iyi bilinmesi gerekmektedir. Birçok kredi kartı tüm işlemlere açık olarak gelmektedir. Kullanmadığınız bölümlerin kartınıza ait ilgili bankadan kapattırmanız uygun olacaktır. Kredi kartının tüm işlemlere açık olması durumunda, kartın ön ve arka yüzündeki numaraların ele geçirilmesi durumunda bilginiz dışında internetten, yurt dışından ve mail order sistemi ile harcama yapılabilir. Art niyetli kişiler bu işlemlerde 3D güvenlik sistemini kullanmadıklarından dolayı cep telefonlarına şifre kodu gelmemektedir. Kredi kartı ile fiziki olarak yapılan harcamalarda harcamanın yapıldığı iş yerindeki post cihazının masanın üzerinde olmasına dikkat ediniz, post cihazının masanın altında olması durumunda kartınızın bilgileri alınabilir ve kartınız kopyalanabilir.

İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILAN ALIŞ VERİŞLERDE ALINACAK TEDBİRLER

İnternetten yapılan alış verişlerin güvenilir sitelerden yapılması, kredi kartı ile alış veriş yapılacaksa sanal kart kullanılması ya da alış verişte kapıda ödeme seçeneği var ise kapıda ödemenin tercih edilmesi uygun olacaktır.

İNTERNET ÜZERİNDEN VERGİ VE FATURA ÖDEMELERİNDE ALINACAK TEDBİRLER

İnternet üzerinden vergi, elektrik, telefon, su… vb. fatura ödemelerinin yapılması durumunda, internet bankacılığı var ise internet bankacılığından, internet bankacılığı yok ise veya internet bankacılığından ödeme yapılmak istenmiyor ise kurum ve kuruluşların kendi web sitelerinden yapılması gerekmektedir. İlgili kurum ve kuruluşun internet üzerinden fatura ödeme sisteminin olup olmadığının bilinmesi faydalı olacaktır. Kesinlikle internet ortamında arama motorlarında rastgele online fatura ödeme olarak gözüken sitelerden ödeme yapılmamalıdır.

DİĞER ÖNEMLİ KONULAR

İnternet ortamında tanıdığınızı zannettiğiniz kişilerin bile başka birisi olabileceğini asla unutmayınız. Sanal ortamda tanımadığınız veya yeni tanıdığınız kişilerle hemen samimi olmayınız. Bu konuda çocuklarınızın da bilgilendirilmesi önem taşımaktadır. E- posta adreslerinize gelen kaynağı belli olmayan ve tanımadığınız kişilerden gelen postaları sakın açmayınız. Bilgisayarınızdaki tüm bilgileriniz alınabilir.

Ayrıca Sunucu (server) sistemlerindeki tüm veriler haberiniz olmadan şifrelenerek, sistemin geri açılması için iş yeri sahibinden para istenebilmektedir. Sunucu (server) kullanan resmi ve özel kurum ile kuruluşların sistemlerini gözden geçirerek Sunucu güvenliklerinin Firewall türü sistemler ile güçlendirmesi neticesinde doğabilecek mağduriyetler engellenecektir."