Samsun’un Atakum ilçesindeki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) ait Yaşar Doğu Kız Yetiştirme Yurdu’nda 4.5 yıl önce çıkan yangında 2 öğrencinin ölümü, 1 öğrencinin de camdan atlayarak yaralanmasıyla ilgili hakkında 14 yıldan 20 yıla kadar ikişer kez dava açılan 19 yaşındaki genç kızın yarın yargılanmasına başlanacak.

Yangın, Atakum ilçesi Yeni Mahalle’de bulunan Yaşar Doğu Yetiştirme Yurdu’nun 3. katındaki kız yatakhanesinde 22 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelmiş, yurtta kalan Zeynep Birinci (18) ve Özlem Çakan (18) dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybetmiş, 15 yaşındaki Ayşegül Akbulut ise yangın sırasında pencereden atlayarak yaralanmıştı. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı olaydan sonra soruşturma başlatmış, olayda kusurlu olduğu iddia edilen yurt görevlileri Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmış ve hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ancak Ankara Atatürk Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çıkan bir yangın, Samsun’daki yangınla ilgili yeni bir ipuçlarının bulunmasına sebep oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alınan G.S. adlı kız daha önce kaldığı Samsun’daki yurttan kaçmak için yangın çıkarttıklarını, yurtta kalan olay tarihinde 15 yaşında olan G.K.’nin yangın çıkartmak için kendisine görev verdiğini söyledi. K.D. adlı kız da niyetlerinin yurttan kaçmak olduğunu, Samsun’daki yurdu G.K.’nin yaktığını ve yangın sırasında da yurttan kaçtığını ileri sürdü. S.T., S.G. ve C.A.Ö. adlı kızlar da G.K.’nin Samsun’daki yurtta yangın çıkarttığını kendilerine söylediğini, bu yurttaki yangında suçun başkasının üzerine kaldığını ve Ankara’daki yurdu yakmak için kafalarına soktuğunu öne sürdüler. G.K. ise Samsun’daki yangın ile bir ilgisinin olmadığını savundu.

Bunun üzerine Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı da 4 yıl sonra yangınla ilgili yeniden soruşturma başlattı. Yangının yatak üzerine bırakılmış saç maşasından çıktığı tahmin edilirken savcı, G.K. hakkında, 2 öğrencinin ölümüyle ilgili 14 yıldan 20 yıla kadar iki şer kez, 1 öğrencinin de yaralanmasıyla ilgili ise, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle çocuk mahkemesine dava açtı. Samsun 2. Çocuk Mahkemesi ise olay tarihinde 15 ancak bugün 19 yaşında olan G.K. hakkındaki açılan davayla ilgili görevsizlik kararı verdi ve dava dosyasının ağır ceza mahkemesine gönderip yargılamanın burada yapılmasına hükmetti.

G.K. hakkında Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Tutuksuz olan G.K.’nin yarın yargılanmasına başlanacak.